Un sucevean va beneficia de un transplant renal de la un donator din Botoșani,aflat în moarte cerebrală

Medicii din Iaşi au efectuat o nouă prelevare de organe în urma căreia cinci persoane grav bolnave aflate pe listele de aşteptare ale spitalelor vor reuşi să ducă o viaţă normală.

Coordonatorul Centrului Regional de Transplant Renal Iaşi, dr. Raluca Neagu, a declara, că aceasta este cea de-a cincea prelevare de organe de la persoane aflate în moarte cerebrală efectuată de la începutul anului.

Donatorul este o persoană în vârstă de 55 de ani, din judeţul Botoşani, de la care s-au putut preleva doar ficatul, rinichii şi corneea. Beneficiarii sunt pacienţi cu vârste apropiate donatorului, fiind din diverse judeţe ale Moldovei, printre care Botoşani şi Iaşi.

Toate transplanturile s-au făcut la Iaşi. Este al treilea transplant hepatic şi al unsprezecelea transplant de cornee de la începutul anului. Transplantul de ficat a fost efectuat ieri. Evoluţia este favorabilă’, a declarat dr. Raluca Neagu.

Purtătorul de cuvânt al Spitalului ‘C.I.Parhon’ din Iaşi, Ionuţ Nistor, a precizat că rinichii au fost transplantaţi cu succes în cadrul Centrului Regional de Transplant Renal, care funcţionează în spital.

Doi pacienţi aflaţi pe lista de aşteptare, un bărbat de 51 de ani, din Bucureşti, şi un bărbat de 53 de ani din Suceava, sunt beneficiarii transplanturilor renale. Intervenţiile au fost desfăşurate în cursul zilei de ieri (joi n.r). Ambele intervenţii au decurs fără incidente. În felul acesta am redat o şansă la o viaţă normală acestor două persoane. Sunt 14 intervenţii făcute de la începutul anului la Spitalul Parhon. Din cele 14, patru sunt de la donator viu, celelalte 10 sunt de la donator cadaveric. Acest program de transplant de la donator aflat în moarte cerebrală nu poate fi posibil fără acordul şi înţelegerea familiilor care reuşesc să înţeleagă că în momente foarte dificile pot ajuta şi alte familii aflate în suferinţe şi că pot dona organele persoanelor dragi pentru care nu mai este nicio soluţie medicală. Le mulţumim încă o dată pentru acest lucru‘, a spus dr. Ionuţ Nistor.

Distribuire articol