Din 4 aprilie evazioniștii pot scăpa de închisoare dacă prejudiciul nu e mai mare de 100.000 de euro

Din 4 aprilie 2021 evazioniştii pot scăpa de închisoare. Condiția este ca prejudiciul adus statului să fie recuperat şi să nu depăşească 100.000 de euro.

De legea care a intrat din data de 1 aprilie în vigoare beneficiază și grupurile infracționale care sunt descoperite că fac evaziune fiscală și se aplică în toate cauzele de evaziune fiscală existente în prezent având în vedere principiul de drept al legii penale mai favorabile.

Fapta  de evaziune fiscală nu se mai pedepseşte dacă în cursul urmăririi penale până la pronunțarea unei hotărâri judecătorești definitive, prejudiciul produs, majorat cu procentul de 20%, este acoperit integral.

Cei care sunt descoperiţi că fac evaziune fiscală şi prejudiciul este de până la 50.000 de euro, recuperat integral în cursul urmăririi penale sau al judecății sancţiunea este pedeapsa cu amenda . Deasemenea, în cazul în care într-o infracţiune de evaziune fiscală sunt implicate mai multe persoane, după achitarea prejudiciului toate persoanele scapă de închisoare.

Legea nr. 55 din 2021 privind modificarea şi completarea Legii nr. 241/2005 pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale a fost publicată în Monitorul oficial nr. 0332 din 1 aprilie 2021.

Potrivit actului normativ mentionat sunt modificate sancțiunile aplicate pentru fapta de evaziune fiscală în sensul diminuării sancțiunii privative de libertate, dar cu punere accent pe recuperarea prejudiciului, iar în unele situații, când prejudiciul este acoperit în totalitate, inclusiv dobânzile și penalitățile de întârziere și suplimentar se plătește 20% din debit, fapta nu se mai pedepsește.

Evazioniștii scapă de pușcărie: Principalele modificări din lege

Este considerată infracțiune şi sancționată cu închisoarea de la 3 la 10 ani sau cu amendă stabilirea cu rea credință de contribuabil a impozitelor, taxelor și contribuțiilor având ca rezultat obținerea fără drept a unor sume de bani de la bugetul general consolidat reprezentând rambursări, restituiri ori compensări.

Asocierea mai multor persoane pentru realizarea acestei fapte se pedepsește cu închisoarea de la 5 la 15 ani, cu interzicerea unor drepturi sau cu amendă.

Distribuire articol