Foto/Starețul Mănăstirii Putna: E o datorie morală să ne aducem aminte, pentru a nu se repeta, pentru că istoria trebuie să rămână vie în conștiința noastră

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, pe 1 aprilie 2021, la Portalul Memorial Golgota Neamului – „Fântâna Albă” de la Mănăstirea Putna, a avut loc o manifestare comemorativă cu prilejul împlinirii a 80 de ani de la masacrul săvârșit la Fântâna Albă.
Arhim. Melchisedec, starețul Mănăstirii Putna, în cuvântul său a arătat că este o datorie morală să ne amintim de martirii neamului și și-a exprimat nădejdea că românii vor avea grijă ca pomenirea celor masacrați la Fântâna Albă să se facă în fiecare casă.
„E o datorie morală să ne aducem aminte, pentru a nu se repeta, pentru că istoria trebuie să rămână vie în conștiința noastră.
S-a amintit de Lunca, care este aproape de ținutul Herța. În 6 februarie 1941 a fost Masacrul de la Lunca, înainte de la Fântâna Albă. Trecerile au fost multe și mulți au fost cei care au dorit să vină în patria mamă.
„Lumea de mâine nu poate exista fără morală, fără credință și fără memorie” a zis Regele Mihai. Suntem datori să ne cunoaștem locurile de memorie, să ne aducem aminte de acești sfânt strămoși ai noștri. Și dacă pământul, acum 80 de ani, se mișca la Varnița deasupra trupurilor îngropate de vii, am nădejde că în această seară românii poate se vor aduna, nu 3000, poate mai mulți de 3000 și poate vor aprinde o lumânare, o candelă în casă, aducându-și aminte de cei care au vrut să fie liberi și nu au reușit să treacă în patria mamă. Veșnică să fie pomenirea lor!”
Senatorul Viorel Badea, prezent aproape în fiecare an la comemorarea martirilor de la Fântâna Albă, a arătat că martirii prin moarte și-au câștigat viața și că datoria noastră este să predăm generațiilor viitoare amintirea lor.
„Nu știu ce s-ar fi întâmplat dacă acești oameni nu și-ar fi dat viața. S-a întâmplat acest episod, pentru că nimic nu este fără binecuvântare de la Dumnezeu. Aceste lucruri s-au întâmplat de sfintele sărbători de Paști. Și nu și-au dat viața. Ei prin moarte și-au câștigat viața. Asemenea grăuntelui de grâu pe care îl bagi în pământ, putrezește dar răsare viață, așa a făcut și ei, pentru că ei sunt mai vii ca niciodată.
Datoria noastră este să-i ținem vii în sufletele noastre și mărturisi această viață a loc celor care vin după noi. Pentru că dacă nu o vom face, mare problemă vom avea. Noi știm, alții nu știu. Mai de vină vom fi noi dacă nu vom spune decât cei care nu știu și nu spun. Datoria noastră este să spunem ce s-a întâmplat la Fântâna Albă, să facem din toată țara o memorie a Fântânei Albe.
▶️ Vizionați și celelalte cuvântări rostite la acest eveniment:
▶️ La 2 iulie 2018, la Mănăstirea Putna a fost sfințit Portalul Memorial Golgota Neamului – „Fântâna Albă”. Portalul cuprinde o poartă monumentală, o troiță de piatră, spații pentru depunerea de flori și aprinderea de lumânări, inscripții cu numele satelor de unde au pornit spre România cei uciși în masacrul din 1941 și o fântână.
▶️ DVD „Destin bucovinean. Masacrul de la Fântâna Albă” al Grupului vocal-tradițional „Ai lui Ștefan, noi oșteni” al Liceului Tehnologic „Ion Nistor” – Vicovu de Sus
Distribuire articol