43 de percheziţii domiciliare pe raza Iaşi, Ialomiţa, Vrancea, Galaţi, Botoşani, Ilfov, Suceava şi Bucureşti

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Galaţi au dispus ieri, reţinerea unui număr de 8 inculpaţi şi măsura controlului judiciar faţă de alţi 8, pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat specializat şi contrabandă.

În cauză s-a reţinut faptul că, începând cu luna octombrie 2019, mai multe persoane au constituit o grupare infracţională organizată specializată în contrabanda cu ţigări. Membrii grupării introduceau în mod ilegal pe teritoriul României ţigarete provenite din Ucraina şi Republica Moldova, prin punctele de trecere a frontierei sau peste frontiera verde din judeţele Suceava şi Botoşani.

Ţigaretele de contrabandă erau aduse în ţară cu ajutorul unor microbuze, iar ulterior erau depozitate, transportate şi valorificate atât pe teritoriul judeţului Galaţi, cât şi în alte judeţe de pe teritoriul României.

Ţigările din Ucraina erau livrate de o structură coordonată de către cetăţean ucrainean, care, odată trecută ilegal frontiera de stat a României cu Ucraina în dreptul localităţii Vicovul de Sus, judeţul Suceava, preda ţigările de contrabandă către membrii grupării de pe teritoriul României care le depozitau în diverse locaţii din comuna Vicovul de Sus şi municipiul Rădăuţi. Coordonarea acestei predări se realiza telefonic de către o persoană privată de libertate, încarcerată în Penitenciarul Botoşani pentru comiterea aceluiaşi gen de infracţiuni.

Prin diverse canale de comunicare membrii grupării se înţelegeau cu privire la cantitate şi preţ, iar ulterior organizau transportul ţigaretelor pe ruta Suceava – Bucureşti.

Ţigările din Republica Moldova erau livrate de o structură moldovenească din care făceau parte cetăţeni români şi moldoveni. Membrii grupării au pus în execuţie un plan ingenios de introducere, transport, valorificare a ţigărilor de contrabandă, inclusiv în ceea ce priveşte comunicarea.

Astfel, au achiziţionat un microbuz în a cărui podea au amenajat un spaţiu de depozitare a ţigărilor de contrabandă, în care intra o cantitate de aproximativ 10 baxuri la un transport.

Totodată în interiorul microbuzului membrii grupării au montat un dispozitiv de localizare prin GPS în care au introdus o cartelă pre pay la care avea acces cel care efectiv monitoriza deplasarea ţigărilor de contrabandă de la depozit, la beneficiari.

La data de 05.04.2021, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Galaţi împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul BCCO Galaţi au efectuat un număr de 43 de percheziţii domiciliare, pe raza judeţelor Iaşi, Ialomiţa, Vrancea, Galaţi, Botoşani, Ilfov, Suceava şi a municipiului Bucureşti, în urma cărora au fost ridicate 21.063 de pachete de ţigarete de diferite mărci, 200 de grame de cannabis, 1 kg. de bijuterii, 38 de telefoane mobile, sumele de 41.210 lei şi 57.200 de euro şi 32 de pachete cu materiale explozibile.

În cursul zilei de astăzi, cei 8 inculpaţi reţinuţi vor fi prezentaţi Tribunalului Galaţi cu propunere de arestare preventivă, pentru o perioadă de 30 de zile.

Anterior, la data de 14.03.2021, procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Galaţi împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul BCCO Galaţi au efectuat o altă percheziţie domiciliară, pe raza judeţului Buzău, în cadrul unui alt dosar penal, în urma căreia a fost destructurată o altă grupare infracţională specializată în săvârşirea infracţiunii de contrabandă şi au fost ridicate 149.795 pachete de ţigarete(peste 300 de baxuri) ce urmau a fi valorificate inclusiv prin intermediul grupării infracţionale destructurate la data de 05.04.2021.

În urma cercetărilor s-a stabilit faptul că membrii respectivei grupări infracţionale au avut ca principal obiectiv procurarea cantităţilor de ţigarete destinate introducerii, în mod ilegal în România şi încărcarea acestora în mijloace de transport special modificate prin crearea unor locaşuri ascunse care erau apte să preia cantităţi de aproximativ 100 de baxuri/mijloc de transport, respectiv aproximativ 50.000 de pachete de ţigări/mijloc de transport.

În acest scop, au creat o adevărată flotă de mijloace de transport, compusă din ansambluri de transport mărfuri de tip TIR cărora le-au adus modificările structurale necesare pentru crearea spaţiilor ascunse destinate încărcării unor cantităţi importante de ţigarete.

În respectiva cauză, Tribunalul Galaţi a dispus arestarea preventivă a unui număr de 3 inculpaţi, pentru o perioadă de 30 de zile.

Acţiunea a beneficiat de sprijinul poliţiştilor de combatere a criminalităţii organizate din Bucureşti, Suceava, Iaşi, Buzău, Ialomiţa şi Botoşani, al lucrătorilor de poliţie din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Vrancea, precum şi al luptătorilor din cadrul Serviciului pentru Intervenţii şi Acţiuni Speciale şi serviciilor pentru acţiuni speciale din Bucureşti, Brăila şi Suceava, al criminaliştilor din cadrul I.P.J. Galaţi – Serviciul Criminalistic şi al jandarmilor din cadrul I.J.J. Galaţi.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcţia Operaţiuni Speciale.

Distribuire articol