Accident de muncă: Tânăr din Frumosu, lovit de un buștean. Cum a ajuns localnicul pe patul de spital

Accident de muncă cercetat de polițiști și inspectori ITM. Ieri la orele amiezii, la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Câmpulung Moldovenesc a fost adus cu ambulanța numitul Rotaru Constantin, în vârstă de 29 de ani din comuna Frumosu, care a suferit un accident de muncă petrecut în pădure, având ca și diagnostic preliminar „policontuzionat printr-un traumatism produs de un buștean”, urmând a fi transferat la Spitalul Județean Suceava.

Bărbatul este angajat din luna februarie 2021 la S.C. VLADCOST S.R.L. din comuna Slatina, cu punctul de lucru în comuna Pojorâta, sat Valea Putnei.

Ieri, în jurul orei 07.00, susnumitul împreună cu doi colegi de serviciu ai acestuia s-au deplasat în Cantonul 12 Tiniș – U.A. 123 – U.P. 2 Giumalău din comuna Pojorâta, sat Valea Putnei,  pentru a identifica masă lemnoasă rămasă pe picior, în vederea exploatării.

Ajunși la fața locului, Constantin a tăiat cu drujba un arbore de pe picior, specia brad, ce era rupt la circa 5,5 metri de sol, din cauza intemperiilor, moment în care, din neatenție și a solului acoperit cu zăpadă, a fost lovit de un buștean în cădere în zona burții.

De la fața locului, Rotaru Constantin a fost transportat de către Istrate Sergiu Mugurel cu un vehicul tip TAF până în sediul punctului de lucru al S.C. VLADCOST S.R.L., iar ulterior un coleg l-a transportat la domiciliu.

După ce a ajuns la domiciliu, persoana vătămată a început să se simtă tot mai rău, acuzând dureri în zona bazinului, motiv pentru care a apelat S.N.U.A.U. 112 și a solicitat un echipaj de ambulanță, în vederea transportării la spital.

S-a procedat la efectuarea cercetării locului faptei, fiind identificat un buștean tăiat, cu dimensiunea de aproximativ 5,5 metri lungime și 50 cm diametru, iar în apropierea acestuia, pe un sol acoperit cu zăpadă, au fost identificate două urme de încălțăminte produse prin alunecare, care cel mai probabil provin de la persoana vătămată, precum și rumeguș proaspăt.

În continuare, s-a luat legătura telefonic cu numitul Rotaru Constantin, care a relatat că se află la Spitalul Județean Suceava, a fost diagnosticat cu „fractură de bazin”, motiv pentru care urmează a fi operat de personalul medical.

Fiind întrebat de oamenii legii , Rotaru Constantin a relatat că el singur a tăiat copacul cu drujba, nu a fost atent și s-a accidentat, iar în momentul producerii evenimentului nu purta echipament de protecție, respectiv cască de protecție și burtieră.

În temeiul art. 288 alin. (1) din Codul de Procedură Penală, polițiștii s-au sesizat din oficiu cu privire la săvârşirea infracţiunilor de: ”vătămare corporală din culpă”, ”neluarea măsurilor legale de securitate și sănătate în muncă” și ”nerespectarea măsurilor legale de securitate și sănătate în muncă” .

În cauză urmează a fi informat Inspectoratul Teritorial de Muncă Suceava, în vederea luării măsurilor legale ce se impun.

Distribuire articol