Agenţia Europeană pentru Medicamente face miercuri anunţul despre AstraZeneca, la o zi după ce un oficial EMA a confirmat legătura între vaccin şi cheagurile de sânge

Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) prezintă, miercuri, mult-aşteptatele concluzii ale evaluării vaccinului AstraZeneca, la o zi după ce un oficial al agenţiei a recunoscut că există o legătură, încă insuficient documentată, între imunizarea cu acest vaccin şi apariţia cheagurilor de sânge.

EMA va prezenta noile concluzii într-o conferinţă de presă la or 17, ora României.

Agenţia Europeană pentru Medicamente face anunţul aşteptat de milioane oameni care s-au vaccinat sau urmează să se vaccineze cu AstraZeneca

Evaluarea actualizată a fost realizată de Comitetul de Evaluare a Riscurilor şi Farmacovigilenţă (PRAC), însărcinat cu monitorizarea şi evaluarea securităţii medicamentelor de uz uman autorizate de EMA.

După semnalarea a zeci de cazuri de probleme de coagulare la persoane vaccinate, care au condus la mai multe decese în state ale Uniunii Europene şi în Marea Britanie, mai multe ţări din blocul comunitar, precum Germania şi Olanda, au decis să suspende administrarea serului la cei cu vârsta sub 60 de ani în aşteptarea concluziilor Agenţiei.

“Întrebarea crucială este dacă vorbim de tulburări ulterioare sau anterioare vaccinării. Trebuie să fim prudenţi. Este bine să apăsăm butonul de pauză din precauţie”, a declarat ministrul olandez al sănătăţii, Hugo de Jonge, care a adăugat că nu trebuie să existe îndoieli privind securitatea vaccinurilor.

În Olanda au fost depistate cinci cazuri de tromboză în combinaţie cu o scădere numărului de plachete la femei cu vârste între 25 şi 65 de ani. Dintre acestea, una decedat după dezvoltarea unei embolii pulmonare extinse, la zece zile după vaccinarea cu AstraZeneca.

Germania a decis, de a asemenea săptămâna trecută, să suspende în mod general administrarea vaccinului anglo-suedez la cei sub 60 de ani, în urma a 30 de cazuri de tromboză detectate la persoanele din această categorie de vârstă – în principal femei – dintre care 9 au decedat.

Austria a fost prima care a dat semnalul de alarmă şi a retras, la începutul lunii martie un loc specific de vaccinuri de la AstraZeneca, după ce o persoană a fost diagnosticată cu tromboză multiplă şi a decedat la zece zile după administrarea primei doze.

PRAC nu a găsit dovezi, dar asta nu înseamnă că ele nu există

La precedenta întâlnire din 31 martie, Comitetul nu a eliminat relaţia cauză-efect, dar nici nu a găsit dovezi clare ale legăturii dintre AstraZeneca şi dezvoltarea de coagulări sanguine.

Drept consecinţă, Agenţia a continuat să considere că beneficiile acestui vaccin asupra COVID-19 sunt mai mari decât orice efect secundar.

“Persoanele vaccinate trebuie să fie conștiente de posibilitatea foarte scăzută de producere a acestor tipuri foarte rare de coagulare sangvină. Dacă au simptome ce sugerează probleme de coagulare cum sunt descrise în prospectul produsului trebuie să ceară asistență medicală imediată şi să informeze personalul profesionist din sănătate despre vaccinarea lor recentă”, a precizat EMA, în plină evaluare.

Într-un interviu pentru publicaţia italiană Il Messaggero, Marco Cavaleri, coordonatorul strategiei pentru vaccinuri din cadrul Agenţiei, a spus:

“În opinia mea, este evident că putem spune că este o legătură (a cheagurilor de sânge, n.r.) cu vaccinul, cu toate că nu este foarte clar ce a provocat o astfel de reacţie  (..) Încercăm să obţinem un tablou complet despre ceea ce se întâmplă, să definim într-o manieră precisă acest sindrom provocat de vaccin.”

Expertul EMA a adăugat că în rândul persoanelor tinere care au primit vaccinul a fost detectat un număr de cazuri de tromboză cerebrală – formarea de cheaguri de sânge în creier – peste aşteptări, prin comparaţie cu numărul de cazuri ale acestei afecţiuni la nivelul populaţiei generale.

sursa: antena3.ro

Distribuire articol