Declaraţia unică se depune până pe 25 mai, atenţionează Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice

Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Suceava informează contribuabilii că termenul de depunere a declaraţiei unice (D212) este 25 mai 2021. Oana Violeta Apetrea, purtătorul de cuvânt al AJFP, precizează că formularul se utilizează atât pentru declararea impozitului pe veniturile realizate şi a contribuţiilor sociale datorate pentru anul 2020, cât şi în cazul celor pentru anul în curs. Declaraţia unică se depune de către persoanele fizice care realizează, individual sau într-o formă de asociere, venituri sau pierderi din România sau/și din străinătate din activităţi independente, drepturi de proprietate intelectuală, cedarea folosinţei bunurilor, activităţi agricole, piscicultură şi/sau silvicultură, transferul titlurilor de valoare, precum şi din transferul de monedă virtuală sau cesiunea de creanţă.

De asemenea, vor depune declaraţie persoanele fizice care nu realizează venituri, dar care au optat pentru plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate. Obligaţia depunerii declaraţiei este valabilă şi pentru profesioniştii care au beneficiat de indemnizaţie în contextul răspândirii SARS-COV-2 şi de indemnizaţia specifică pentru salariaţii şi angajatorilor afectaţi de situaţia epidemiologică.

În cele din urmă, declaraţie depun avocaţii şi persoanele fizice care obţin venituri exclusiv din drepturile de autor şi drepturile conexe care au beneficiat de indemnizaţie. Purtătorul de cuvânt Oana Violeta Apetrea mai subliniază că declaraţia unică se depune prin mijloace electronice de transmitere la distanţă. Este vorba despre Serviciul „Spaţiul Privat Virtual” (SPV), disponibil pe site-ul www.anaf.ro, dar şi prin Serviciul ,,Depunere declaraţii”, pe portalul www.e-guvernare.ro, pe baza certificatului digital calificat. Declaraţia unică poate fi depusă şi în format hârtie, direct la registratura organului fiscal sau prin poştă, cu confirmare de primire. 

Distribuire articol