Foto/Pregătiri pentru redeschiderea Mănăstirii,, Acoperământul Maicii Domnului” din Fetești-Adâncata.Părintele Grigorie, numit stareț

Părintele protosinghel Grigorie Călin, de metanie de la Mănăstirea Sihăstria Putnei, a fost numit stareț al mănăstirii.

Se fac pregătiri la Mănăstirea ,,Acoperământul Maicii Domnului,, din Fetești, comuna Adâncata pentru redeschidere și reorganizare.  Complexul monahal este așezat într-un loc de poveste, în mijlocul naturii, înconjurat de pădure.  Un loc mirific unde credința trebuie trezită din amorțire.

Este cea de a patra  mănăstire care se redeschide credincioșilor de când la conducerea Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților se află IPS Calinic. Duminică, 18 aprilie 2021, va avea loc slujba religioasă la care va participa PS Damaschin Dorneanul alături de un sobor de preoți.

Menirea de a se ocupa  de pregătirea redeschiderii  Mănăstirii ,,Acoperământul Maicii Domnului,, din Adâncata, a revenit Mănăstirii ,,Sihăstria Putnei,, al cărei stareț, arhimandritul Nectarie astăzi, alături de alți călugări  munceau de zor la tot ce ține de redeschidere.

Monahii făceau curat în curte, în grădina, în biserică dar și în  chilii. Totul trebuie rânduit la locul lui. Redeschiderea complexului monahal  are loc cu binecuvântarea IPS Calinic, având sprijinul preoților de la arhiepiscopie, localnicii din comună dar și din Horodnic și  Sihăstria Putnei.

Aici vor viețui cinci călugări, singura maică care era, în vârstă de 70 de ani, a fost mutată la Mănăstirea Vorona, acolo unde se află și fiica sa, ca viețuitoare.

,, Se redeschide viața duhovnicească aici, la Adâncata unde a fost un schit străvechi de călugări, atestat în secolul XVII-XVIII,, spune arhimandritul Nectarie Clinci.

In 1998–1999, în zona satului Fetești, comuna Adâncata, județul Suceava, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Pimen, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților în acel moment, în jurul unei biserici de cimitir a fost organizat un schit monahal, pe locul în care tradiția arată că a existat o mănăstire de călugări.

De organizarea noii mănăstiri, cu hramul „Acoperământul Maicii Domnului”, s-a ocupat monahia Tecla Colibă, de vrednică pomenire, care a fost numită stareță pe 1 septembrie 1998. S-a rugat Domnului neîncetat să îi dea puterea pentru ca în acel loc, pe pământ să poată ridica o mănăstire de maici.

În ultimii ani, mănăstirea a traversat o perioadă de stagnare. Întrucât nu s-a adunat o obște care să viețuiască aici în mod constant, pentru a da un nou elan vieții monahale, în ședința Permanenței Consiliului Eparhial al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților din 31 martie 2021 s-a aprobat transformarea lăcașului în mănăstire de călugări. Propunerea de reorganizare a Mănăstirii Adâncata va fi înaintată către Sinodul Mitropolitan al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei.

Părintele protosinghel Grigorie Călin, de metanie de la Mănăstirea Sihăstria Putnei, a fost numit stareț al mănăstirii.

Starețului Grigorie i s-a încredinţat misiunea să reînvie credinţa şi să trezească la viaţă acest ţinut amorţit.

Această transformare face parte din lucrarea de revigorare a  monahismului din Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților inițiată de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic. Până acum s-a pus în practică redeschiderea mănăstirilor istorice de la Solca,  Pătrăuți și Ilișești.

Mănăstirea ,,Acoperământul ,,Maicii Domnului,, din comuna Adâncata, își așteaptă duminică, credincioșii.

Distribuire articol