Ministrul Justiției către magistrați: Să nu tacă și să nu se teamă. Să își facă datoria cu profesionalism și cu bună credință

Ministrul Justiției, Stelian Ion a reacționat astăzi, pe facebook, la o zi după ce peste 500 de magistrați au trimis o scrisoare deschisă către CSM în apărarea judecătorilor acuzați de Inspecția Judiciară.

Ministrul arată pe e contul său de Facebook, că dreptul la exprimare este unul fundamental, fapt pentru care “chiar dacă au o obligație de rezervă în privința tuturor problemelor care țin de profesia și activitatea lor”, magistrații trebuie să se bucure de libertatea de exprimare.

Mai mult decât atât, ministrul de resort subliniază că, în ultimii ani, luările de poziție curajoase ale magistraților pe tema modificărilor legilor justitiei și a legislației penale “au contribuit foarte mult la evitarea unor derapaje care ar fi afectat grav statul de drept și ne-ar fi aruncat cu zeci de ani în urmă”.

“Presiuni asupra magistraților, sau intimidări menite să-i descurajeze în a se mai exprima liber în privința problemelor sistemului judiciar nu pot aduce nimic bun. Nu fac decât să mărească tensiunile din sistemul judiciar. Dacă vom alege cu toții să tăcem și să ne prefacem că nu vedem problemele reale, acele probleme se vor amplifica și ne vor copleși”, afirmă Stelian Ion.
În context, ministrul precizează că în proiectele de lege a propus întărirea dreptului la liberă exprimare a magistraților. Totodată, el amitește și de criticile la adresa sa, venite din partea unor magistrați, “nu întotdeauna într-un limbaj adecvat”, pe care nu a considerat, însă că “ar trebui pedepsite în vreun fel”.
“Nu am agreat nici ideea ca ministrul Justiției sa poată exercita acțiunea disciplinară împotriva magistraților. De asemenea, deși am primit la rândul meu unele critici la adresa activității de ministru din partea unor magistrați, nu întotdeauna într-un limbaj adecvat, chiar dacă a fost neplăcut, nu am considerat că aceste abordări contondente ar trebui pedepsite în vreun fel. Am încercat să dau la o parte ambalajul neplăcut și să recepționez ideea”, spune Stelian Ion.
Ministrul încurajează magistrații să ia atitudine: “Nu putem sta cu urechea lipită de ușă pentru a asculta ce vorbesc între ei magistrații și nu putem tolera ca societate ca magistrații să fie urmăriți, filați în timpul lor liber. Îi rog pe magistrați să nu tacă și să nu se teamă. Să își facă datoria cu profesionalism și cu bună credință, dar și să vorbească despre problemele și pericolele sistemului judiciar. Să o facă în mod obiectiv, cu argumente, cu echilibru și limbaj elegant, așa cum le stă bine unor magistrați”.
Vă reamintim că peste 500 de judecători și procurori au transmis, ieri, CSM, o scrisoare deschisă în care își exprimă îngrijorarea că Inspecția Judiciară a cerut suspendarea a trei judecători, acuzați că au făcut politică pe un grup privat de Facebook.

Potrivit documentului, mesajele postate pe grupul privat de FB nu erau destinate publicului și susține că ele nu ar putea constitui activități publice cu caracter politic, și cu atât mai puțin activități publice cu caracter politic.

Magistrații atrag atenția în scrisoarea deschisă transmisă CSM că magistrații vizați de Inspecția Judiciară au sesizat CJUE privind organizarea și funcținarea Inspecției și au criticat modificările aduse la legile justiției în perioada 2017 – 2000 (regimul Dragnea). Ei mai solicită CSM să apere independența justiției și dreptul la viață privată al magistraților.

Distribuire articol