ACTUALITATE

Troița de la Aeroportul Ștefan cel Mare Salcea-Suceava a fost sfințită

La Aeroportul  Aeroportul „Ștefan cel Mare”Salcea-  Suceava a avut loc astazi, sfințirea troiței care reprezintă scena Învierii Domnului. Slujba de sfințire a fost oficiată de un sobor de preoți în frunte cu IPS Calinic,  arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților.  Înalta față monahală a mai avut alături arhimandritul Melchisedec Velnic, starețul Mănăstirii Putna și preot Mititelu Minu, Protopop de Suceava 2. Au mai fost prezenți   președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, alături de directorul Aeroportului, Ioan Măriuța.

Ridicarea Troiței s-a făcut la inițiativa lui Gheorghe Flutur cu binecuvântarea fostului arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, ÎPS Pimen.

„E o mare bucurie în această săptămână a patimilor să particip la această slujbă de sfințire a acestei Troițe cu simbolul Învierii Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Trebuie să-i mulțumesc Bunului Dumnezeu și iertată-mi fie lipsa de modestie mi-a aparținut această inițiativă să ridicăm această Troiță și am cerut binecuvântarea ÎPS Pimen. Am socotit că trebuie să aducem o rugăciune, aici, unde pentru prima dată în 2009 împreună cu părintele stareț de la Putna, părintele Melchisedec, veneam cu o delegație de la Ierusalim și, cu binecuvântarea Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților și a Înaltpreasfințitului Pimen, aduceam Sfânta Lumină care ne-a călăuzit, ne călăuzește, ne binecuvântează, ne luminează calea de fiecare dată. În fiecare an – mai puțin anul trecut din cauza pandemiei – s-a adus Sfânta Lumină aici, la Suceava și am socotit că e bine să ne aducem aminte, să ne rugăm Bunului Dumnezeu și aici pe Aeroportul care este de fapt fereastra către cer, către văzduh”, a arătat  Gheorghe Flutur.

Troița este făcută din mozaic și sticlă topită, fiind  pictată manual și realizată de o firmă din Iași.

Flutur a evocat unele amintiri cu privire la aducerea Luminii Sfinte de la Ierusalim la Suceava și împărțirea acesteia preoților și apoi credincioșilor nu doar din Suceava.

„Îmi aduc aminte cu drag cum devenea aeroportul un dispecerat pentru preacucernicii părinți care veneau de la Cernăuți și aici primeau lumânările și plecau însoțiți de coloane de mașini de Poliție să ajungă la timp. Sau în Basarabia, sau în Ardeal de aici au plecat în 2009 cel puțin. Sau avionul mic care a venit de la Constanța și a luat Lumina Sfântă de aici. Deci a fost un început în toate și eu sunt foarte bucuros că sunt contemporan cu aceste vremuri. Bunul Dumnezeu ne-a ajutat patru ani la rând să putem merge la Ierusalim să aducem Sfânta Lumină”, a amintit Gheorghe Flutur.

Aeroportul Stefan cel Mare a fost modernizat iar traficulaerian a atins chiar și  40.000 de pasageri pe an.  „Ne-a ajutat Bunul Dumnezeu să modernizăm acest aeroport. Acum avem un turn de control modern. Toate sunt cu binecuvântarea Bunului Dumnezeu și trebuie să aducem o smerită mulțumire pentru tot ceea ce ni se întâmplă. Și ne rugăm și pentru ei să călătorească în pace, în liniște, fără evenimente neplăcute. Ce mai mare bucurie și miracol decât că și Bucovina se leagă cu Țara și cu lumea și uitați-vă că numai în ultima lună am anunțat trei noi destinații internaționale, capitala Europei, cu Marea Britanie alte curse, avem acum speranțe și spre Spania, avem speranțe spre Tel Aviv și ne rugăm Bunului Dumnezeu ca pelerinii care merg în Țara Sfântă să aibă curse”, a conchis Flutur.