Ziua Diasporei Poloneze, a Polonezilor din Străinătate, Ziua Drapelului Republicii Polone și Ziua Constituției, celebrate la Poiana Micului

Pentru a marca Ziua Diasporei Poloneze și a Polonezilor din Străinătate, precum și Ziua Drapelului Republicii Polone și Ziua Constituției din 3  Mai, la Poiana Micului a fost celebrată astăzi, la ora 11:30, o Sfântă Liturghie în intenția Patriei și a polonezilor din diaspora la care au participat: Contingentul militar care staționează la Craiova în frunte cu maiorul Michał Antosiewicz – comandantul celui de-al VIII- lea schimb al Contingentului Militar Polonez în zona de activitate România și Bulgaria, pr. sublocotenent Piotr Antonik, preoții din decanatul de Bucovina, deputatul și președintele Uniunii Polonezilor din România Ghervazen Longher și prim-vicepreședintele uniunii, Victoria Longher.
De asemenea, după Sfânta Liturghie, membrii ansamblului „Mała Pojana” au interpretat în aer liber câteva cântece patriotice pregătite pentru aceste sărbători.
Istoria polonezilor din Diaspora in discutii
Cu ocazia zilei de 2 mai – Ziua Diasporei Poloneze și a Polonezilor din Străinătate dar și a Zilei Tineretului la nivel diecezan, tinerii comunității din Solonețu Nou și reprezentanții Contingentului Militar Polonez care staționează la Craiova s-au întâlnit pentru a sublinia importanța diasporei poloneze în istoria Patriei Mamă prin prezentarea istoriei polonezilor din Bucovina și a destinelor polonezilor de aici care în cele mai grele momente pentru Polonia nu au uitat-o, ci au ajutat la recăpătarea independenței și a identității naționale. În discursul său, pr. sublocotenent Piotr Antonik a făcut referire la sloganul ,, Dumnezeu, Onoare și Patrie’’
Deși trăiesc în Bucovina de peste 200 de ani, ei păstrează cu sfințenie tradițiile, religia și limba strămoșilor și transmit spiritul polonez tinerelor generații.
La eveniment au luat cuvântul maiorul Michał Antosiewicz – comandantul celui de-al VIII- lea schimb al Contingentului Militar Polonez în zona de activitate România și Bulgaria, maiorul Eugeniusz Jasiński, pr. sublocotenent Piotr Antonik, președintele Uniunii Polonezilor din România – deputatul Ghervazen Longher și pr. dr. Stanislav Cucharec.
Ziua Diasporei Poloneze și a Polonezilor din Străinătate este o sărbătoare nouă, celebrată din anul 2002, fiind o dovadă a recunoașterii moștenirii multiseculare și a contribuției Diasporei Poloneze la obținerea independenței de către Polonia, devotamentul și legătura cu spiritul polonez, precum și ajutorul acordat țării în cele mai grele momente.
Distribuire articol