Mormântul lui IPS Pimen, de la Mănăstirea Sihăstria Putnei, loc de pelerinaj și rugăciune pentru credincioșii din întreaga țară

Mormântul lui IPS Pimen,  arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, de la Mănăstirea Sihăstria Putnei a devenit de sfintele Sărbători Pascale loc de pelerinaj și rugăciune pentru credincioși din zonă și din țară.

Oamenii vin pentru a se reculege și a aprinde o lumânare la căpătâiul înaltei fețe  monahale a ortodoxiei din Bucovina.

Părintele Arhimandrit Melchisedec Velnic, starețul Mănăstirii Putna, spunea cu ceva timp în urmă, la o slujbă de pomenire că IPS Pimen  a avut  „ trei mari iubiri” a: Bucovina, Ștefan cel Mare și Mihai Eminescu.

Decretul 410 impus de conducerea comunistă a inaugurat o perioadă grea pentru monahismul românesc, alungând viețuitorii din mănăstiri.

„Va rămâne în istorie ca ierarhul care s-a întâlnit cu istoria Mănăstirii Putna într-un mod unic și tainic vreme de 63 de ani. Iar eu, vreme de 30 de ani, m-am întâlnit pe cărările Bucovinei și ale mănăstirilor cu Sfinția Sa”, spunea starețul.

„Gândindu-mă acum, la mormântul Înaltpreasfințitului Arhiepiscop Pimen, care a fost iubirea lui cea mare, aș zice că iubirile sale au fost trei: Bucovina – cu mănăstirile, cu portul, cu trăistuța de Bilca, cu prosopul de Straja, cu buciumele, cu Doina lui Eminescu, cu Balada lui Ciprian Porumbescu; Măria Sa Ștefan; și Eminescu.”

 

 

Distribuire articol