Nicio universitate românească în primele o mie ale lumii. Pe ce loc se afla Suceava

11 universități românești sunt cuprinse în topul internațional QS World University Rankings din acest an, patru dintre ele pentru prima dată. Spre deosebire de anul trecut, Universitatea Babeș-Bolyai și Universitatea din București nu au mai prins un loc în clasamentul 801-1.000.

Totuși, ambele universități s-au clasat în Top 500 prin indicatorul reputației academice, Universitatea Babeș-Bolyai clasându-se pe locul 492, iar Universitatea din București plasându-se pe locul 495 la nivel global. QS World University Rankings cuprinde în acest an 1.300 de universități, cu 145 mai mult și patru noi universități românești prind un loc: pe locurile 1001+ se află: Universitatea Babeș-Bolyai, Universitatea din București (anul trecut 801-1.000) și Universitatea de Vest din Timișoara; pe locurile 1201+ se află: Universitatea Alexandru Ioan Cuza Iași, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi din Iași și Universitatea Politehnică din București (toate în topul 1001+ anul trecut) și nou-intratele: „Lucian Blaga” din Sibiu, „Ștefan cel Mare” din Suceava, Transilvania din Brașov și Politehnica din Timișoara.

Institutul de Tehnologie din Massachusetts (MIT) rămâne, de zece ani deja, pe primul loc în prestigiosul clasament. În continuare însă, topul este cu totul schimbat față de alți ani. Universitatea Oxford ajunge pe locul doi, după ce în 2020 ocupa a cincea poziție, Cambridge, pe trei, adică a urcat patru poziții față de anul precedent, fiind la egalitate cu Stanford. Această egalitate suprimă locul patru, iar pe locul cinci se află Harvard, căzută de pe trei cu un an în urmă. Au fost eligibile pentru a intra în clasament peste 6.400 de instituții de învățământ superior, dar doar 1.705 au fost și evaluate în final. Juriul, care a cuprins sute de mii de experți, cadre universitare și angajatori, a analizat milioane de lucrări științifice publicate de universitățile analizate. Indicatorii luați în calcul au fost: reputația academică (40%), reputația angajatorilor, raportul numărului de studenți pe facultate, numărul de citări ale articolelor științifice pe facultate, capacitatea de a atrage studenți străini.

Distribuire articol