Lungu: Populaţia va avea apa caldă toată vara şi căldură în următorul sezon rece

Sucevenii vor avea apă caldă menajeră toată vara, fără întreruperi, iar în următorul sezon rece vor beneficia de căldură şi apă caldă, a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă, primarul Ion Lungu.

Primarul municipiului Suceava a spus că a avut discuţii cu conducerea şi acţionariatul Bioenergy şi Thermonet pe tema asigurării în continuare a producerii, furnizării şi distribuţiei energiei termice, iar acestea s-au angajat că vor continua să livreze agent termic, deşi nu a fost clarificată situaţia privind obţinerea de producător a certificatelor verzi, pentru că energia termică este asigurată prin folosirea de biomasă.

‘Am avut în această dimineaţă o întâlnire cu Comitetul de conducere, reprezentat inclusiv din acţionari, ai societăţilor Bioenergy şi Thermonet, care asigură producerea, furnizarea şi distribuţia energiei termice în oraşul nostru. Am discutat strategia pentru asigurarea încălzirii şi a apei calde în sezonul rece 2021-2022, programul de reparaţii în acest an’, a spus Lungu.

Totodată, a discutat şi despre proiectul pe care îl are pregătit municipalitatea pentru atragerea de fonduri europene în vederea finalizării reabilitării punctelor termice şi reţelelor termice principale şi secundare, în valoare de 35 de milioane de euro finanţat prin PNRR sau POR.

Potrivit lui Lungu, în urma discuţiilor s-a concluzionat că sucevenii vor beneficia de apă caldă toată vara şi că vor fi doar opriri punctuale pentru lucrări de reparaţii şi vor beneficia de căldură şi apa caldă în sezonul rece 2021-2022.

Edilul a subliniat că a discutat cu premierul Florin Cîţu despre situaţia producătorului ce foloseşte biomasă forestieră care nu este considerată de unele autorităţi ca sursă de energie regenerabilă, iar acesta să primească certificate verzi.

El a spus că ar urma să se ia o decizie unitară, pentru că în unele judeţe este considerată sursă regenerabilă, iar în altele nu.

De asemenea, primarul a mai adăugat că politica europeană este de renunţare la producerea energiei termice cu cărbune şi, în timp ce sunt oraşe care cumpără certificate verzi pentru că produc energie termică cu emisii de carbon, Suceava are o centrală care produce energie termică cu biomasă care este neutră din punct de vedere al emisiilor de carbon şi trebuie încurajată.