Sfântul Ilie. S-a ridicat la cer cu o căruță de foc spre ocrotirea nemului. Tradiții si supersitiții. Feriti-vă de fulgere

Sfântul Ilie este sărbătorit în calendarul creștin ortodox la data de 20 iulie 2021. Biserica celebrează ridicarea la cer, cu căruța de foc, a unuia dintre cei mai mari prooroci din Vechiul Testament.

În popor, Sfântul Ilie este considerat ocrotitorul recoltelor și erou al credinței. Se crede că atunci când se întâmpla fenomene meteorologice spectaculoase, Sfântul Ilie traversează cerul cu căruța lui de foc, pentru a ne ocroti, fiind mereu în slujba binelui.

Sfântul Ilie Tevsiteanul este a doua personalitate a Vechiului Testament care s-a înălțat cu trupul la cer, și unul dintre cei mai importanți prooroci dinainte de Hristos, alături de Moise, prooroc amintit chiar și în Noul Testament.

Sfântul Ilie este cunoscut ca patron spiritual şi protector al aviatorilor români. Astăzi, peste 127.000 de români îşi sărbătoresc onomastica.

Mare făcător de minuni în timpul vieţii şi după ce s-a urcat la cer într-un car de foc, proorocul Ilie a primit de la Dumnezeu puterea de a „deschide şi a închide cerurile”. Creştinii ortodocşi îl cinstesc în fiecare an la 20 iulie şi îl consideră ocrotitorul recoltelor, sfântul care aduce ploaia, dar şi divinitatea care, mâniată de oameni, aruncă grindină şi trasnete.

Legenda Sfântului Ilie este cu totul atipică: un muritor care s-ar fi făcut vinovat de păcate foarte mari, printre care cel de a-şi fi omorât părinţii după ce a fost ispitit de diavol, s-a căit şi a primit iertarea lui Dumnezeu. A fost ridicat la Ceruri şi de atunci cutreieră norii cu o căruţă cu roţi de foc, trasă de cai înaripaţi (doi sau patru) şi trăsneşte dracii cu un bici de foc

Povestea ridicării la cer cu o căruță de foc

Faptele Sfântului Ilie sunt descrise cu lux de amănunte în Bibile, în Cartea a treia a Regilor, capitolul 17 versetele 1-24. Copilăria și adolescența erau închinate Legii, dedicându-se vieții monahale. Și-a exercitat învățărurile în Regatul de Nord, în timpul regelui Ahab, care s-a căsătorit cu o principesă păgână, pe nume Izabela, care l-a detreminat să cadă pradă idolatriei, făcând zei din aur și închinându-se la ei. Bibila vorbește despre influența nefastă a Izabelei asupra regelui Ahab, care, sătul de avertismentele proorocului Ilie referitoare la nenorocirile care se vora bate asupra sa și a asupra poporului, a început să-i asuprească pe credincioși, obligându-i să se închine lui Baal și Astarte, ce mai importanți zei ai vremii.

Necredința lui Ahab a adus nenorocirea asupra poporului: secetă, devastare, părinți și copii morți de foame. Poporul lui Israel era devastat! Îmbrăcat în piele de oaie și de vițel, Sfântul Ilie a părăsit ținutul din porunca lui Dumnezeu. Biblia spune că a ajuns la râul de Chorrath (Kerrith), dincolo de Iordan, bea apă din cascadă, iar hrana îi era trimisă de Dumnezeu prin intermediul corbilor.

Sfântul Ilie a înfăptuit minuni când a întâlnit o văduvă săracă, care trăia împreună cu fiul ei. Aceasta aduna lemne pentru a coace ultima pâine pentru ea și fiul ei. Pentru că femeia a acceptat să-l găzuiască, făina și uleiul nu s-au mai împuținat până la revenirea ploii. Însă cea mai importantă minune a fost aceea a învierii fiului văduvei de către prooroc, profețind astfel învierea morților.

Simțindu-și însă propria moarte, proorocul Ilie și-a ales un succesor: pe Elisei, cel care a și asistat la urcarea la Cer a mentorului său. Se spune că Ilie a fost demn de a vedea chipul lui Dumnezeu, care l-a scutit pe om de trecerea de la viața pământească la cea cerească, prin poarta morții, înălțându-se la cer pe o căruță de foc trasă de cai.

Distribuire articol