Preşedintele CJ Neamţ anunţă reabilitarea Drumului Talienilor, construit în urmă cu peste 100 de ani

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Neamţ, Ionel Arsene, a anunţat, vineri, că se pun la punct ultimele detalii pentru modernizarea unui sector de pe Drumul Talienilor.

Drumul a fost construit în timpul domniei regelui Carol I, în perioada 1902-1914, de către meşteri italieni, şi astfel a primit denumirea de Drumul Talienilor.

Echipele de lucru intervin în această perioadă pe Drumul Talienilor, DJ 209B, pentru a se finaliza modernizarea tronsonului cuprins între kilometrii 33+600 – 44+000. În paralel se lucrează şi pe celălalt segment, de la km 44+000 la km 51+000. Este o investiţie deosebită, atât din punct de vedere financiar, cât şi tehnic, întrucât lucrarea a presupus ample intervenţii. Pe tronsonul aflat aproape de final s-au turnat deja cele 3 straturi de covor asfaltic, sunt gata rigolele şi şanţurile betonate, drenul longitudinal în vederea eliminării apelor din zona drumului, s-au realizat podeţele tubulare, casetate, gabioanele‘, a scris pe Facebook preşedintele CJ Neamţ.

Ionel Arsene a adăugat că pe celălalt tronson se montează podeţele, zidurile de sprijin din beton – care pe alocuri au înălţimi de 2,5-3 metri şi se întind pe o lungime de 1.100 metri liniari – şi a început lucrul la terasamente.

‘Într-o zonă de o frumuseţe aparte, cum este Borca-Sabasa, pe drumul pe care a umblat Vitoria Lipan, eroina romanului ‘Baltagul’, era neapărat necesară această investiţie‘, a precizat preşedintele CJ Neamţ.

DJ 209B sau Drumul Talienilor, cum este cunoscut, face legătura dintre judeţele Neamţ şi Suceava