Grecia trece în scenariul roşu în plin sezon turistic

În plin sezon turistic, zone întregi din Grecia au trecut în scenariul roşu de risc COVID, iar unii turişti români au decis să îşi scurteze sejurul şi să ajungă acasă înainte de duminică, pentru a nu intra în carantină.

Epidemiologii greci estimează că numărul de cazuri zilnice va începe să scadă după 15 august.

Grecia, una dintre ţările preferate de turiştii români, a intrat în lista roşie de risc epidemiologic din România, după ce rata de infectare a ajuns la 3,46 la mia de locuitori.

Experţii sanitari greci se află în stare de alertă, în condiţiile în care încărcătura virală creşte zilnic în numeroase destinaţii turistice din teritoriu, cu precădere în insule, şi de aceea ministrul pentru protecţia civilă, Nikos Hardalias, a făcut un apel la turiştii şi rezidenţii de pe insulele afectate să respecte strict protocoalele sanitare pentru a putea fi controlată şi oprită răspândirea virusului.

Epidemiologii estimează că în Grecia fenomenul va culmina până la 15 august, după care se va stabiliza şi apoi va prezenta un declin în combinaţie cu programul de imunizare a populaţiei autohtone.

Potrivit Centrului European pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor, 13 insule greceşti au fost marcate cu culoarea roşu închis pe harta răspândirii COVID-19, după ce s-a înregistrat o creştere rapidă a numărului de infecţii.

Printre insulele care atrag milioane de oameni în fiecare vară, dar acum au un risc epidemiologic ridicat, se numără: Mykonos, Ios, Santorini, Rhodos şi Creta în Marea Egee şi insulele Lefkada şi Zakynthos în Marea Ionică, în partea vestică a Greciei, aflată acum la un pas de lockdown general.