Proteste violente anti-vaccin în Franța. La Paris, mai mulți jandarmi au luat foc după contactul cu o pubelă incendiată

Protestele s-au extins în Franța de la jumătatea acestei luni, după ce președintele Emmanuel Macron a anunțat noi măsuri menite să combată pandemia și să accelereze procesul de vaccinare. Între cei care au convocat mitingurile de sâmbătă se numără reprezentanții mișcării Gilets Jaunes și politicianul Florian Philippot, fost vice-președinte al formațiunii Frontul Național, condus de Marine Le Pen.

“Mobilizarea este impresionantă, cred chiar că aici sunt mai multe persoane decât în Piața Trocadero. Avem intenția de a ne diversifica acțiunile, mai ales prin boicotarea stabilimentelor cere solicită la intrare permisul sanitar”, a spus Philippot, între două seflie-uri cu participanții la protest.

El nu a exclus posibilitatea de a organiza o nouă manifestare săptămâna viitoare, în funcție de decizia Consiliului Constituțional pe marginea legii anti-COVID.

Decizia este așteptată în data de 5 august, în timp ce guvernul vrea ca legea să intre în vigoare pe 9 august.

Protestatarii anti-restricții de la Paris cred că vaccinul le modifică ADN-ul

La manifestarea din fața Ministerului Sănătății, convocată de formațiunea lui Philippot, au participat Margaret și Alexandra, mamă și fiică.

Ele spun că refuză să se vaccineze, întrucât vaccinul “modifică ADN-ul”.

Michel, un bărbat de 60 de ani, declară că și-a pierdut încrederea în guvern după ce autoritățile au refuzat să aprobe tratamentul cu hidroxiclorochină.

Și el se opune ferm vaccinării.

Jeanne și Marie, femei la aproximativ 50 de ani, au refuzat să vorbească cu reporterul Le Figaro, numind publicația “o cârpă de șters pe jos”.

Jurnaliștii, atacați la Marsilia

Jurnaliști ai posturilor France 3 și BFMTV au fost atacați la protestele anti-vaccin de la Marsilia, relatează presa franceză.

Polițiștii au fost nevoiți să intervină pentru a-i proteja pe jurnaliști de manifestanții furioși.

Incidentele au avut loc în fața clădirii Prefecturii.

Protestatarii au încercat să spargă baricadele poliției iar forțele de ordine au făcut cel puțin o arestare.

Potrivit presei franceze, mișcări de protest au avut loc și în alte orașe franceze, între care Toulouse, Montpellier, Nantes, Nancy, Marsilia și Nisa.