ACTUALITATE

Foto/Video/IPS Teodosie si PS Damaschin la sfintirea Bisericii Sf Nicolae din Berchisesti

Cateva sute de credinciosi  au participat astazi la slujba de sfintire a Bisericii Sf Ierarh Nicolae din comuna suceveana Berchisesti.  Imbracati in straie de sarbatoare, localnici dar si credinciosi din judet au tinut in sfanta zi de sarbatoare sa fie prezenti la sfintirea lacasului de cult ca mai apoi,  sa treaca prin sfantul altar. Primarul comunei,Violeta Țăran distinctii din partea IPS Teodosie si IPS Calinic.

Cei doi ierarhi au fost așteptați la intrarea în localitate de tineri călare și îmbrăcați în costume populare, iar o caleașcă i-a condus până la biserică, unde Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie și Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul au fost întâmpinați de preoți și credincioși, dar și de copiii satului cu flori și drapelul nostru în mâini.

Cei doi arhierei au oficiat slujba de târnosire a locașului de cult, ca urmare a finalizării picturii bisericii și a amplelor lucrări de renovare și înfrumusețare desfășurate în ultimii ani. A fost pecetluită masa Sfântului Altar și a fost binecuvântată pictura interioară prin stropire cu apă sfințită și prin ungere cu Sfântul și Marele Mir.

Slujba religioasa a fost  oficiata de PS Damschin Dorneanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților și IPS Teodosie Snagoveanul, arhiepiscopul Tomisului, alaturi de un mare sobor de preoți.  Au participat la slujba de sfintire nu numai preoti din judet ci si din judetul Constanta. Raspunsurile la strana au fost date de  membrii Coralei  Armonia al Arhiepiscopiei Tomisului.

 

IPS Teodosie a inmanat edilului comunei, Violeta Țăran o diploma de vrednicie ,,Gramata Chiriarhala,, .Totodata,  IPS Calinic, arhiepiscopul Sucevei si Radautilor a acordat Ordinul ,,Mușatinii,,  in semn de slujire a semenilor in

demnitatea de primar al comunei Berchisesti urmand  domnilor Moldovei si a altor ctitori de tara si de neam primarului comunei, Violeta Țăran si  Ordinul  Sfantul Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava in semn de cultivare a valorilor creștine preotului Ionel Coca din Parorhia Sf.Ierarh Nicolae din Berchisesti.

Diplomele si crucea au fost inmanate de catre PS Damaschin.Preotul paroh a inmanat doua icoane cu Sf Ierarh Nicolae IPS Teodosie și PS Damaschin.  Alaturi de credinciosii din comuna Berchisesti s-au aflat si Grupul Folcloric din Manastirea Humorului, gospodari din  Campulung Moldovenesc si Gura Humorului.

Nu trebuie omis faptul ca IPS Teodosie a rostit o rugaciune de dezlegare pentru cei prezenti. În cuvântul de învățătură rostit, Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie a subliniat importanța acestei zile pentru creștinii din această comunitate. „Astăzi s-a împlinit o lucrare sfântă și mare în această parohie. Biserica a fost resfințită și toți veți trece prin Sfântul Altar ca să vă sfințiți, pentru că sfințirea bisericii aduce și sfințirea celor ce alcătuim Biserica cea vie și care devenim, fiecare din noi în parte, o Biserică a lui Dumnezeu, căci Biserica a fost întemeiată ca să locuiască Dumnezeu în ea. Dar Dumnezeu binevoiește să locuiască și în sufletele și inimile celor care Îl ascultă pe El și urmează învățătura Sa și toate poruncile Sale. ”

Înaltpreasfinția Sa le-a vorbit celor prezenți despre înțelesul duhovnicesc al Pildei datornicului nemilostiv, remarcând faptul că iertarea semenilor este o dovadă a iubirii acestora. „Stăpânul împărat este Dumnezeu. Slugile suntem noi, oamenii. Cât datora acel datornic, 10.000 de talanți, datorăm fiecare dintre noi lui Dumnezeu. Și, iată, Dumnezeu toate datoriile noastre le iartă, dar ne cere și nouă, cum El are milă de noi, să avem și noi milă de semenii noștri.”

Părintele paroh le-a mulțumit ierarhilor pentru prezență și împreuna-rugăciune și Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic pentru binecuvântare. Gândul de mulțumire s-a îndreptat și către soborul slujitor, precum și către oficialitățile locale și credincioși. Părintele le-a oferit arhiereilor câte o icoană cu chipul Sfântului Ierarh Nicolae, ocrotitorul bisericii resfințite în această zi.

La finalul slujbei religioase, credinciosii au primit pachete cu mancare.

Biserica cu hramul „Sfântul Ierarh Nicolae” din comuna Berchișești a fost sfințită în anul 1847 de către mitropolitul Veniamin Costachi.În urma unor lucrări de consolidare, în anul 2005 biserica a fost resfințită de Înaltpreasfințitul Calinic, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, la acea vreme fiind Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Iașilor.

Între anii 2015-2021, prin purtarea de grijă a preotului paroh Ionel Coca, biserica a fost restaurată și pictată în interior, lucrări începute în anul 2005 de către părintele Ioan Hanganu. Pictura bisericii a fost realizată de pictorul Gogan Nicușor, fiu al satului.