Tataru, vizita la Spitalul de Boli Infectioase

ostul ministru al sanatatii, Nelu Tataru, a fost numit ieri consilier onorific al premierului Florin Citu pe probleme de sanatate si gestionarea pandemiei. Acesta a inceput o evaluare a spitalelor din Moldova, iar in aceasta dupa-amiaza a vizitat spitalul de Boli Infectioase din Iasi.

Nelu Tataru a atras atentia asupra ratei scazute de vaccinare a populatiei. In continuare,  judetul Iasi se afla sub media nationala in privinta persoanelor vaccinate.

Nelu Tataru – consilier onorific prim-ministru: „Daca ne uitam la ultimele studii, vedem ca 93% din decese sunt din cei nevaccinati, 3% sunt din cei vaccinati incomplet. Cred ca daca ne mai furam si caciula cu niste greenpass-uri sau certificate false, atunci putem spune ca aceasta pandemie este foarte greu de controlat. Suntem intr-un moment in care se astepta, in varful acestui val spre sfarsitul lunii, inceputul lunii octombrie. Cred ca doar de noi depinde ca intr-o toamna bogata, cum n-a mai fost de 2 ani de zile sa putem sa gestionam atat prin evenimente, cat si print-o campanie de vaccinare maiatenta si mai intens mediatizata. Dar si faptul ca avem mai putine decese si mai putine paturi ocupate in terapie intensiva trebuie sa fie un motiv pentru care trebuie sa ne vaccinam.”

Nelu Tataru a fost multumit de organizarea spitalului de Boli Infectioase din Iasi, cel mai mare de acest profil din Moldova. In perioada urmatoare, fostul ministru al sanatatii va continua periplul la unitatile medicale din regiune.

Nelu Tataru -De 24 de ore sunt consilier onorific al primului ministru pe probleme de sanatate si in gestionarea pandemiei. Mi-am luat rolul in serios. Astazi sunt la Iasi, incepem o evaluare a situatiei pe Moldova. Vin la spitalul de Boli Infectioase, un spital de suflet, care a fost in darul luptei, in anul pandemic trecut. Incepem cu o evaluare la spitalul de boli infectioase, unde gasim 250 de paturi disponibile pe sectii, 9 paturi in terapie intensiva, 8 paturi asezate in terapia mobila de rezerva.”

Dupa un an si jumatate de pandemie, medicii considera ca sunt pregatiti pentru valul 4, dar atentioneaza ca trebuie sa accelereze procesul de vaccinare la nivel national.