Dupa ce au fost criticati de prețuri mari la insotitorii pacienților internati, CJ a decis sa micsoreze tariful

Dupa ce au fost criticati inclusiv, la nivel national de prețurile  mari la insotitorii pacienților internati, CJ Suceava, același care a  decis  tariful, a aprobat reducerea acestuia. Subb pretextul ca solicitarea a venit din partea  conducerii Spitalului Judeţean de Urgenţă „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava, Consiliul Judeţean Suceava ia in calcul modificarea  tarifelor  pentru serviciile hoteliere prestate către însoţitorii pacienţilor internaţi în secţiile unităţi sanitare din reşedinţa de judeţ.

Aceasta după ce, pe 30 august 2021 a fost publicată Ordonanţa Guvernului nr. 18 care modifică art. 233 al Legii nr. 95 din 2006 privind reforma în domeniul sănătăţii. Conform recentelor prevederi legislative, „tariful serviciilor hoteliere pentru persoana care însoţeşte copilul cu vârsta mai mare de 3 ani internat într-un spital public, suportat de însoţitor, nu poate depăşi dublul sumei reprezentând alocaţia de hrană specifică secţiei în care este internat copilul”.

Astfel, în secţiile de pediatrie, chirurgie infantilă, infecţioase, diabet, ORL, oftalmologie şi NPI, la o normă de hrană de 13,20 de lei pe zi, însoţitorii vor achita un tarif de cazare de 26 de lei pe zi. Acelaşi tarif este valabil este valabil şi pentru însoţitorii bolnavilor-psihic, în timp ce în cazul însoţitorilor altor bolnavi adulţi, la o alocaţie de 11 lei pe zi, tariful de cazare va fi de 22 lei pe zi. De asemenea, în cazul însoţitorilor bolnavilor neoplazici, TBC, diabet, arşi şi HIV/SIDA, la o alocaţie de hrană de 16,50 de lei pe zi, tariful pentru servicii hoteliere este propus la 33 de lei pe zi.

Prin Hotărârea Consiliului Judeţean nr. 81 din 27 mai 2021 tariful pentru însoţitorii copiilor cu vârsta de este 3 ani fusese aprobat la 70 de lei pe zi, ceea ce înseamnă că la unele categorii de însoţitori se va proceda la o diminuare mai mare şi de 50%.