EȘEC la vaccinarea cu Johnson&Johnson: Mai multe cazuri de infectare COVID-19 după imunizare în Franța

Un “număr important” de cazuri în care vaccinul anti-COVID-19 Janssen, administrat în doză unică, s-a dovedit un eșec, parțial sau nu, după ce au fost semnalate în Franţa mai multe infectări după imunizare, a indicat luni Agenţia franceză a Medicamentului (ANSM).
„A fost raportat un număr important de cazuri de eşec ale vaccinului Janssen, în special cu forme grave (deces, terapie intensivă) precum şi o suprareprezentare a pacienţilor vaccinaţi cu Janssen la terapie intensivă în două spitale universitare la Marsilia (sud) şi la Tours (vest)”, a anunțat ANSM în raportul său periodic de supraveghere a vaccinărilor.
Potrivit raportului, aproximativ 1 milion de injecţii cu vaccinul Janssen au fost făcute de la 1 aprilie până în prezent. În rândul persoanelor vaccinate cu acest tip de ser au fost semnalate 32 de infecţii COVID-19, o rată de 3,78 la 100.000.
Dintre aceste 32 de cazuri, 29 au fost grave, au fost înregistrate 4 decese (la persoane între 73 şi 87 de ani). Aceşti pacienţi grav afectaţi prezentau “în marea lor majoritate comorbidităţi cu risc de forme grave”, conform ANSM, relatează AFP, potrivit agerpres.ro.
În 17 cazuri de infecţie în care se cunoaşte varianta de coronavirus a fost vorba de varianta Delta.
Două spitale au semnalat un număr anormal de ridicat de pacienţi vaccinaţi cu Janssen printre persoanele spitalizate la terapie intensivă, chiar dacă erau vaccinate.
La Marsilia, din 7 pacienţi vaccinaţi şi internaţi la terapie intensivă, 4 au fost vaccinaţi cu Janssen. La Tours, această proporţie era de 3 din 6.
Toate aceste elemente justifică “investigaţii suplimentare” pentru a verifica dacă aceste eşecuri vaccinale sunt mai importante în cazul vaccinului Janssen decât în cazul celorlalte vaccinuri disponibile în Franţa, mai scrie raportul.
Înalta Autoritate Sanitară franceză (HAS) a recomandat â, de pe 24 august, ca persoanele vaccinate cu Janssen să primească o doză de rapel cu un vaccin ARN mesager (Pfizer sau Moderna) la cel puţin 4 săptămâni după vaccinarea cu doza iniţială.