ACTUALITATESOCIAL

Ursoaică agresivă, UCISĂ în baza ordonanței aprobate de Guvern. Care este valoarea PAGUBELOR provocate

O ursoaică de 200 de kilograme a fost împușcată pe baza noii ordonanțe care permite uciderea urșilor agresivi. Valoarea pagubelor produse de animalul sălbatic într-o localitate din Suceava este de 10.000 de lei.

În ordonanța de urgență adoptată de Guvern în a doua jumătate a lunii iulie este prevăzut că acțiunea împotriva urșilor trebuie făcută gradual – întâi se încearcă alungarea, apoi tranchilizarea și relocarea. Eutanasierea și împușcarea sunt ultima soluție.

Ordonanța nu se aplică și în cazul în care atacul are loc în pădure.

Actul normativ reglementează modul de intervenție imediată pentru prevenirea și combaterea atacurilor exemplarelor de urs brun asupra cetățenilor și bunurilor acestora în intravilanul localităților prin capturare/relocare sau extragerea prin împușcare sau eutanasiere.

„Scopul principal al actului normativ este ocrotirea unor valori esențiale: viața și integritatea corporală a persoanei, sănătatea și securitatea publică, bunurile de orice fel aflate în proprietatea publică și privată a persoanelor juridice și fizice”, potrivit unui comunicat al Ministerului Mediului.