INTERNAȚIONALULTIMA ORĂ!

Adevăratele motive din spatele crizei energetice din China. Efectele crizei în economia mondială.

Prețurile ieftine și prea mult cărbune îi lasă pe chinezi în întuneric.

Mai mult de jumătate din provinciile chineze au raționalizat energia electrică în ultimele două săptămâni, perturbând viața de zi cu zi a zeci de milioane de oameni. Lifturile au fost oprite, orele de deschidere ale magazinelor au fost reduse, iar fabricile au fost nevoite să reducă zilele de funcționare și consumul de energie electrică. În unele provincii au avut loc pene de curent totale. Între timp, în septembrie, producția industrială a scăzut pentru prima dată de când China a început să-și revină după blocajele din COVID-19.

Este cea mai gravă criză de electricitate cu care s-a confruntat China în ultimul deceniu. Cauza imediată este faptul că China este încă foarte dependentă de cărbune, care asigură 70% din producția de energie electrică a țării. Prețurile energiei electrice plătite producătorilor sunt reglementate de guvernul central, în timp ce prețurile cărbunelui sunt stabilite pe piață. Atunci când prețul cărbunelui crește, dacă autoritățile de reglementare nu majorează prețul energiei electrice, nu are sens din punct de vedere economic ca centralele electrice pe cărbune să continue să furnizeze energie electrică. În acest caz, centralele pot evita să genereze în pierdere pretinzând că au o defecțiune tehnică sau că nu achiziționează cărbunele de care au nevoie pentru a funcționa, ambele situații fiind întâlnite în perioada premergătoare crizei actuale.

Dar motivele crizei pot fi urmărite și în urma unei serii de pași greșiți în materie de politici și a unor intervenții de piață prost gândite după începutul pandemiei. Criza a pus în evidență dependența continuă a Chinei de cărbune, chiar dacă cotele de piață ale energiei regenerabile și nucleare au continuat să crească.

Prețurile reglementate ale energiei electrice sunt menite să protejeze utilizatorii de electricitate de riscurile legate de preț – o subvenție care vine în detrimentul celor care produc energia electrică. Beijingul este de obicei lent în a crește prețurile, deoarece publicul simte când o face.

Redresarea Chinei după șocul economic inițial al pandemiei s-a bazat în mod excesiv pe construcții și pe industria grea, ceea ce a făcut ca cererea de cărbune să crească cu 11% în prima jumătate a anului 2021. Această tendință pe termen scurt a fost în contrast puternic cu apelurile Beijingului pentru o „redresare ecologică” și cu angajamentele sale consolidate de reducere a emisiilor.

Creșterea cererii de cărbune a însemnat că piața avea să fie întotdeauna strânsă. Dar atenția guvernului era concentrată pe combaterea inflației prețurilor de producție, iar majorarea prețurilor la energie nu se încadra în această agendă. În schimb, pe măsură ce prețurile combustibililor au început să crească pe fondul redresării globale și al cererii galopante din China, autoritățile de reglementare au luat măsuri care au echivalat cu o interdicție implicită de a crește prețurile la cărbune și au luat în considerare chiar și o plafonare oficială a prețurilor. Acest lucru a însemnat că minerii chinezi de cărbune nu puteau percepe tarifele ridicate pe care alții de pe piață le obțineau în străinătate.

Faptul că nu au reușit să majoreze prețurile la energie și au respins creșterea prețurilor la cărbune a însemnat că centralele de cărbune au redus achizițiile de cărbune și, în schimb, au redus stocurile. De asemenea, a însemnat că minele de cărbune nu au crescut producția la timp, deoarece semnalele obișnuite de preț și cerere au fost atenuate.

Acum, centralele electrice își reduc stocurile de luni de zile. Stocurile de cărbune raportate la marile centrale electrice au început să scadă sub mediile istorice în urmă cu un an, iar la sfârșitul lunii august au scăzut cu 37% față de aceeași perioadă a anului trecut, potrivit datelor din industrie de la Wind Financial Terminal.

Consumul de cărbune al Chinei față de ofertă
Pe măsură ce prețurile la cărbune au crescut, centralele electrice au redus achizițiile de cărbune, iar între consumul și oferta de cărbune s-a creat un decalaj uriaș (suma pe 12 luni în tone metrice).
Inventarul de cărbune al principalelor centrale electrice
Ca urmare, stocurile de cărbune de la centralele electrice au scăzut din noiembrie 2020, ajungând la niveluri alarmant de scăzute ( în tone metrice).

Între timp, actualele întreruperi de energie electrică afectează întreaga economie, inclusiv comerțul cu amănuntul, serviciile și producția de înaltă tehnologie, pe care guvernul se bazează pentru a susține creșterea economică, în condițiile în care sectorul imobiliar a încetinit după ce Beijingul a renunțat la măsurile de stimulare a construcțiilor și a instituit restricții specifice privind creditele pentru sectorul imobiliar. (Aceasta este ceea ce a precipitat implozia Evergrande și a dus la prăbușirea cererii de oțel și ciment în ultimele luni).

Ca întotdeauna, riscul este ca, odată rezolvată criza acută, guvernul să recurgă la vechea carte de joc a unor proiecte de construcții mai risipitoare pentru a susține economia, ceea ce ar duce la o nouă creștere a emisiilor și ar întârzia și mai mult tranziția economică de la creșterea bazată pe construcții. În cadrul industriei energetice și al guvernului chinez există puternice grupuri de lobby din domeniul combustibililor fosili care se folosesc, de asemenea, de criză pentru a ataca politicile legate de climă sub pretexte false, în încercarea de a face guvernul să fie mai reticent în a introduce noi obiective și măsuri legate de climă.

Totuși, ceea ce contează cel mai mult nu este zgomotul extern, ci modul în care Beijingul interpretează evenimentele pe plan intern. Se așteaptă ca planificatorii centrali să publice în curând un document cheie care va stabili obiectivele și măsurile pentru a atinge un nivel maxim al emisiilor de dioxid de carbon înainte de 2030. Acest lucru va oferi restului lumii o idee despre ambițiile Chinei înainte de viitorul summit privind clima de la Glasgow, Scoția. Doar atunci vom ști cum va afecta criza energetică determinarea Chinei de a aborda schimbările climatice și de a renunța în sfârșit la cărbune.

sursa articol:foreignpolicy.com

sursa foto:pexels.com