INTERNAȚIONAL

Inflația lunară din Venezuela a încetinit la 7,1% în septembrie

Inflația din Venezuela a încetinit la 7,1% în septembrie, comparativ cu luna precedentă, când a închis la 19,8%, a anunțat sâmbătă banca centrală a țării, după o întârziere de trei luni în publicarea cifrelor privind inflația.

Creșterea din septembrie a prețurilor de consum duce inflația anuală din Venezuela la 1.945,9%, potrivit calculelor efectuate de Reuters pe baza datelor publicate de autoritatea de politică monetară a țării, afectând veniturile cetățenilor și exacerbând sărăcia.

Inflația a încetinit în septembrie, deoarece rata de schimb cu dolarul american s-a stabilizat, a declarat observatorul financiar venezuelean în raportul său lunar publicat în această săptămână.

Venezuela, membră a Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC), se confruntă cu o criză economică și cu patru ani de hiperinflație, ceea ce a dus la creșterea utilizării de valută străină pentru cumpărăturile de rutină în supermarketuri și farmacii.

Guvernul președintelui Nicolas Maduro, care pune dificultățile economice pe seama sancțiunilor americane, a relaxat regulile și a semnalat că tranzacțiile efectuate cu valută străină sunt „o supapă de scăpare”.

Criticii susțin că creșterea prețurilor în Venezuela se datorează faptului că guvernul tipărește mai mulți bani pentru a-și acoperi deficitul bugetar.

Inflația din ultimele nouă luni se ridică la 531,2%, potrivit cifrelor oficiale.

Cea mai mare creștere inflaționistă a fost înregistrată la educație, care a crescut cu 13,5%, și la consumabilele pentru casă, care au crescut cu 11,6%, potrivit cifrelor publicate de banca centrală.

sursa: reuters.com

sursa foto: pexels.com