SĂNĂTATE

OMS:Decesele cauzate de tuberculoză cresc pentru prima dată în peste un deceniu din cauza pandemiei COVID-19

Pandemia COVID-19 a anulat ani de progres la nivel mondial în combaterea tuberculozei și, pentru prima dată în peste un deceniu, numărul deceselor cauzate de tuberculoză a crescut, potrivit raportului Global TB 2021 al Organizației Mondiale a Sănătății.

În 2020, mai multe persoane au murit din cauza tuberculozei, în timp ce mult mai puține persoane au fost diagnosticate și tratate sau au primit tratament preventiv împotriva tuberculozei, comparativ cu 2019, iar cheltuielile globale pentru serviciile esențiale de combatere a tuberculozei au scăzut.

Prima provocare este reprezentată de perturbarea accesului la serviciile TB și de reducerea resurselor. În multe țări, resursele umane, financiare și de altă natură au fost realocate de la combaterea TB la răspunsul COVID-19, limitând disponibilitatea serviciilor esențiale.

A doua este faptul că oamenii s-au luptat să caute îngrijire în contextul blocajelor.

„Acest raport ne confirmă temerile noastre că întreruperea serviciilor medicale esențiale din cauza pandemiei ar putea începe să destrame ani de progres în lupta împotriva tuberculozei”, a declarat Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS. „Aceasta este o veste alarmantă care trebuie să servească drept semnal de alarmă la nivel mondial cu privire la nevoia urgentă de investiții și inovare pentru a elimina lacunele în ceea ce privește diagnosticarea, tratamentul și îngrijirea milioanelor de persoane afectate de această boală străveche, dar care poate fi prevenită și tratată.”

Serviciile de combatere a tuberculozei sunt printre multe altele perturbate de pandemia COVID-19 din 2020, dar impactul asupra tuberculozei a fost deosebit de grav.

De exemplu, aproximativ, 1,5 milioane de persoane au murit din cauza tuberculozei în 2020 (inclusiv 214 000 în rândul persoanelor seropozitive).

Creșterea numărului de decese cauzate de TB a avut loc în principal în cele 30 de țări cu cea mai mare povară a TB[1]. Proiecțiile de modelare ale OMS sugerează că numărul de persoane care dezvoltă TB și care mor din cauza bolii ar putea fi mult mai mare în 2021 și 2022.

Provocările legate de furnizarea și accesul la serviciile esențiale pentru TB au făcut ca multe persoane cu TB să nu fie diagnosticate în 2020. Numărul persoanelor nou diagnosticate cu TB și al celor raportate guvernelor naționale a scăzut de la 7,1 milioane în 2019 la 5,8 milioane în 2020.

OMS estimează că aproximativ 4,1 milioane de persoane suferă în prezent de TB, dar nu au fost diagnosticate cu această boală sau nu au raportat oficial autorităților naționale. Această cifră este în creștere de la 2,9 milioane în 2019.

Țările care au contribuit cel mai mult la reducerea globală a notificărilor de TB între 2019 și 2020 au fost India (41%), Indonezia (14%), Filipine (12%) și China (8%). Acestea și alte 12 țări au reprezentat 93% din scăderea totală a notificărilor la nivel mondial.

De asemenea, s-a înregistrat o reducere a furnizării de tratament preventiv pentru TB. Aproximativ 2,8 milioane de persoane au accesat acest lucru în 2020, ceea ce reprezintă o reducere de 21% față de 2019. În plus, numărul de persoane tratate pentru TB rezistentă la medicamente a scăzut cu 15%, de la 177 000 în 2019 la 150 000 în 2020, ceea ce echivalează cu doar aproximativ 1 din 3 dintre cei care au nevoie.

Investițiile la nivel mondial pentru combaterea tuberculozei sunt în scădere
Finanțarea în țările cu venituri mici și mijlocii (LMIC), care reprezintă 98% din cazurile de TB raportate, rămâne o provocare. Din totalul finanțării disponibile în 2020, 81% provin din surse interne, țările BRICS (Brazilia, Federația Rusă, India, China și Africa de Sud) reprezentând 65% din totalul finanțării interne.

Cel mai mare donator bilateral este Guvernul Statelor Unite ale Americii. Cel mai mare donator internațional este Fondul mondial de luptă împotriva SIDA, tuberculozei și malariei.

Raportul constată o scădere a cheltuielilor globale pentru serviciile de diagnosticare, tratament și prevenire a tuberculozei, de la 5,8 miliarde USD la 5,3 miliarde USD, ceea ce reprezintă mai puțin de jumătate din obiectivul global de finanțare integrală a răspunsului la tuberculoză, de 13 miliarde USD anual până în 2022.

Între timp, deși se înregistrează progrese în ceea ce privește dezvoltarea de noi diagnostice, medicamente și vaccinuri pentru TB, acestea sunt limitate de nivelul general al investițiilor în cercetare și dezvoltare, care, cu 0,9 miliarde USD în 2019, este cu mult sub obiectivul global de 2 miliarde USD pe an.

Obiectivele globale privind tuberculoza nu sunt pe drumul cel bun
Răsturnările de situație înseamnă că obiectivele globale privind tuberculoza nu sunt pe drumul cel bun și par din ce în ce mai departe de a fi atinse, însă există unele succese. La nivel mondial, reducerea numărului de decese cauzate de TB între 2015 și 2020 a fost de numai 9,2 % – aproximativ un sfert din drumul către obiectivul de 35 % stabilit pentru 2020.

La nivel mondial, numărul de persoane care se îmbolnăvesc de TB în fiecare an (raportat la populație) a scăzut cu 11% între 2015 și 2020, puțin peste jumătate din drumul către obiectivul de 20% stabilit pentru 2020.

Cu toate acestea, Regiunea Europeană a OMS a depășit obiectivul de referință pentru 2020, cu o reducere de 25%. Acest lucru a fost determinat în principal de declinul înregistrat în Federația Rusă, unde incidența a scăzut cu 6% pe an între 2010 și 2020. Regiunea africană a OMS a fost aproape de atingerea jalonului, cu o reducere de 19 %, care reflectă reduceri impresionante de 4-10 % pe an în Africa de Sud și în alte câteva țări din Africa de Sud, după un vârf al epidemiei de HIV și extinderea prevenirii și îngrijirii TB și HIV.

„Mai avem doar un an pentru a atinge țintele istorice de combatere a tuberculozei din 2022 asumate de șefii de stat la prima reuniune la nivel înalt a ONU privind tuberculoza. Raportul oferă informații importante și un memento puternic pentru ca țările să accelereze de urgență răspunsurile lor la TB și să salveze vieți”, a declarat Dr. Tereza Kasaeva, director al Programului global TB al OMS. „Acest lucru va fi crucial în momentul în care încep pregătirile pentru cea de-a 2-a Reuniune la nivel înalt a ONU privind TB, mandatată pentru 2023.”

Raportul face apel la țări să pună în aplicare măsuri urgente pentru a restabili accesul la serviciile esențiale pentru TB. De asemenea, acesta solicită dublarea investițiilor în cercetarea și inovarea în domeniul TB, precum și acțiuni concertate în sectorul sănătății și în alte sectoare pentru a aborda factorii determinanți sociali, de mediu și economici ai TB și consecințele acesteia.

Noul raport prezintă date privind tendințele bolii și răspunsul la epidemie din 197 de țări și zone, inclusiv 182 din cele 194 de state membre ale Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

sursa articol: www.who.int

sursa foto: pexels.com