CORONAVIRUS

Un grup independent al FDA votează pentru a autoriza injecțiile de rapel pentru vaccinul Johnson & Johnson

Un grup consultativ independent al Administrației pentru Alimente și Medicamente a votat vineri pentru a merge mai departe cu rapelurile pentru vaccinul COVID-19 al Johnson & Johnson.

Decizia grupului de experți privind J&J a fost mai largă decât în cazul Moderna și Pfizer, deoarece se aplică tuturor beneficiarilor de vaccinuri J&J cu vârsta de 18 ani și peste. Momentul este, de asemenea, diferit: rapelul poate fi administrat începând cu două luni după prima injecție.

În cazul celor două vaccinuri cu ARNm, comisia a fost de acord că acestea ar trebui autorizate pentru un grup mai restrâns: persoanele în vârstă și toți cei care au 18 ani sau mai mult dacă au afecțiuni de bază sau ar putea fi expuși la virus la locul de muncă. De asemenea, au convenit asupra unui termen de șase luni de la a doua injecție.

Dar pentru vaccinul J&J cu o singură injecție, care nu oferă o protecție la fel de puternică precum vaccinurile Pfizer sau Moderna cu două injecții, grupul de experți independenți a fost de acord că este oportun să ofere rapeluri tuturor beneficiarilor și să o facă mai devreme pentru a obține o protecție la un nivel comparabil.

„Există un imperativ de sănătate publică în acest caz, deoarece ceea ce observăm este că acesta este un grup cu o eficacitate generală mai scăzută decât cea pe care am văzut-o cu vaccinul cu ARNm și, prin urmare, există o anumită urgență în acest caz de a face ceva”, a declarat Dr. Arnold Monto, președintele grupului de experți al FDA și epidemiolog la Școala de Sănătate Publică a Universității din Michigan.

Acestea fiind spuse, alți experți au subliniat, de asemenea, că J&J este în continuare un vaccin vital, deoarece oferă o protecție amplă împotriva bolilor grave, chiar dacă nu la nivelul vaccinurilor cu ARNm, și este ușor de administrat cu o singură injecție.

„Este important să ne amintim că există multe persoane care nu pot primi deloc vaccinuri. Iar acesta poate merge în anumite locuri și poate face lucruri și este foarte eficient, așa cum am aprobat sau recomandat în februarie”, a declarat Dr. Oveta Fuller, virusolog și cercetător în domeniul agenților patogeni virali la Universitatea din Michigan. Fuller a declarat că susține rapelurile ca modalitate de a face vaccinul mai eficient.

Vineri a fost primul pas în autorizarea vaccinurilor de rapel pentru J&J. La fel ca în cazul Moderna, pe care joi comisia a votat pentru autorizarea injecțiilor de rapel, întregul proces s-ar putea încheia cel mai devreme săptămâna viitoare. Vaccinurile de rapel Pfizer au fost autorizate de FDA și CDC luna trecută.

FDA nu a constatat o creștere a efectelor secundare îngrijorătoare la niciuna dintre dozele de rapel ale celor trei vaccinuri.

sursa articol:newsbreak.com

sursa foto: pexels.com