SĂNĂTATE

Turmeric si Cancerul pancreatic

Cancerul pancreatic se numără printre cele mai agresive forme de cancer uman, cu o rată de mortalitate foarte ridicată. Reprezintă a patra cauză principală de deces prin cancer în Statele Unite, cu o mortalitate anuală de 32.000 de morți. Cu o rată de supraviețuire la 5 ani de numai 3% și o supraviețuire medie de mai puțin de 6 luni, diagnosticul de cancer pancreatic are unul dintre cele mai prognostice cele mai proaste. Este unul dintre cele mai rele lucruri pe care un medic trebuie să le spună unui pacient. Singurele terapii aprobate de FDA pentru acesta, gemcitabina și erlotinib, produc răspunsuri obiective la mai puțin de 10% dintre pacienți, provocând în același timp efecte secundare severe la majoritatea. Există o nevoie disperată de noi opțiuni.

Cercetările clinice pentru testarea noilor tratamente sunt împărțite în etape. Studiile din faza I au rolul de a se asigura că tratamentul este sigur, pentru a vedea cât de mult se poate administra unei persoane înainte ca acesta să devină toxic. Curcumina a trecut de mai multe dintre acestea. De fapt, a existat atât de puțină toxicitate, încât dozajul a fost limitat doar de numărul de pastile pe care pacienții erau dispuși să le înghită.

Faza a II-a este pentru a vedea dacă are într-adevăr vreun efect, și a avut, în cazul a doi dintre cei 21 de pacienți care au fost evaluați, dintre care unul a avut o reducere a tumorii de 73%. Aceasta este ceea ce ne place să vedem. Din păcate, efectul a fost de scurtă durată. Această leziune a rămas mică, dar se pare că a apărut aproape o tumoră rezistentă la curcumină, în timp ce celălalt pacient a prezentat o ameliorare lentă pe parcursul unui an, o boală stabilă timp de peste 18 luni. De fapt, singurul moment în care markerii lor de cancer au crescut a fost în timpul unei scurte perioade de trei săptămâni în care curcumina a fost oprită. Așadar, se pare că ajută anumiți pacienți cu cancer pancreatic și, cel mai important, care este partea negativă? Nu există efecte toxice legate de curcumină până la doze de opt grame pe zi. Ce se întâmplă după opt? Nu știm, pentru că nimeni nu a fost dispus să ia atâtea pastile. Erau dispuși să urmeze unul dintre cele mai urâte regimuri de chimioterapie de pe planetă, dar nu voiau să fie deranjați de înghițirea unei cantități mari de capsule.

Oricum, singura modalitate sigură de a învinge cancerul pancreatic este să îl prevenim de la bun început. În 2010 am prezentat acest studiu, cel mai mare studiu de acest gen din istorie, care a constatat că grăsimile alimentare de origine animală sunt asociate cu un risc crescut de cancer pancreatic, dar care grăsime animală este cea mai rea?

Ei bine, al doilea cel mai mare studiu a intervenit în 2013 pentru a ajuta la răspunsul la această întrebare. Păsările de curte au fost cele mai rele – prima constatare de acest gen, un risc de cancer pancreatic cu 72% mai mare pentru fiecare 50 g de consum zilnic de păsări de curte. Asta înseamnă cam un sfert de piept de pui. Motivul pentru care carnea albă a ieșit mai rău decât cea roșie poate fi din cauza carcinogenilor din carnea gătită din pui, aminele heterociclice care se acumulează în puiul la grătar și la cuptor. Aceste substanțe chimice mutagene au fost asociate cu dublarea riscului de cancer pancreatic.

Alte studii recente includ unul din San Francisco, care implică dieta americană standard și unul din Italia: consumul ridicat de carne și alte produse de origine animală, precum și de carbohidrați rafinați a fost asociat cu riscul de cancer pancreatic, în timp ce o dietă bogată în fructe și legume pare să reducă riscul.

Consumul de carne poate crește riscul, în timp ce consumul de carne falsă, s-a dovedit asociat cu un risc semnificativ mai mic. Cei care mănâncă carne pe bază de plante, cum ar fi hamburgerii vegetali sau câinii vegetali, de trei ori sau mai mult pe săptămână, au avut mai puțin de jumătate din riscul de cancer pancreatic fatal. Legumele și fructele uscate s-au dovedit a fi la fel de protectoare.

sursa articol:nutritionfacts.org

sursa foto: pexels.com