ANUNȚANUNT

Un preot a murit în timp ce spovedea

Preotul Dumitru Chiorbeja, parohul de la Dreptu, comuna Poiana Teiului, judeţul Neamţ, a murit în timp ce spovedea credincioşii din parohie.  Fata bisericeasca a murit în timp ce spovedea enoriaşii pe care urma să-i împărtăşească la slujba de a doua zi.

Părintele Chiorbeja era născut în 1952, la Dreptu.A slujit în această parohie vreme de 39 de ani.  Alţi zece ani i-a petrecut la câteva biserici din Suceava.

In anul 1972, a susțiut examenul de admitere la Institutul Teologic Ortodox de Grad Universitar București, pe care l-a urmat între anii 1972 – 1977, susținând teza de licență la vrednicul de pomenire părinte profesor doctor Liviu Stan. În anul 1973, s-a căsătorit cu domnișoara Maria Alexandru din comuna Farcașa. Bunul Dumnezeu le-a binecuvântat familia cu trei copii: Ciprian, Cătălin (subofițeri în cadrul Armatei Române) și Dumitru, în prezent parohul Parohiei „Cinstirea Icoanei Maicii Domnului «Cea de toți fericită»” din Haugesund, Norvegia. Fiecare din cei trei fii au la rândul lor câte doi copii. A fost hirotonit în luna octombrie 1973, pe seama Parohiei Slobozia Sucevei, Protopopiatul Rădăuți, judeţul Suceava. Parohia avea trei biserici în satele Slobozia Sucevei, Gura Sălcii și Iacobeni. Aici a activat în perioada 1973 – 1978, unde a construit o clopotniță, a renovat casa parohială și a împrejmuit cimitirul cu gard. În anul 1978, a fost transferat la Parohia Argel, comuna Moldovița, Protopopiatul Câmpulung Moldovenesc, pe care a păstorit-o cinci ani, până în anul 1982. A reparat biserica, clopotnița și a înzestrat biserica cu cărți de cult, icoane și veșminte..

„La Parohia Dreptu, s-a dovedit a fi un bun slujitor a lui Dumnezeu şi un harnic gospodar. A pictat biserica parohială, care a fost sfinţită la data de 4 octombrie 1998, de către Prefericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, în vremea slujirii ca Mitropolit al Moldovei şi al Bucovinei. Cu acest prilej, i-a fost acordată distincţia de iconom stavrofor”, a precizat, pentru Doxologia.ro, Mihai Damian, parohul din Ceahlău.