PSIHOLOGIESĂNĂTATE

5 întrebări pe care oamenii inteligenți din punct de vedere emoțional nu le pun

1. Când îți iei o slujbă adevărată?
Există atât de multă judecată în această întrebare. Întrebarea aceasta implică faptul că cineva nu are deja un loc de muncă real sau că nu ar trebui să fie mulțumit de locul de muncă pe care îl are. Întrebând acest lucru, ceilalți cred că tu nu crezi că un loc de muncă merită urmărit doar din cauza venitului sau a statutului. Acest lucru pur și simplu nu este adevărat și îi poate îndepărta pe oameni.

Încercați în schimb:

„La ce proiecte lucrezi în aceste zile?”.
„Care sunt aspirațiile tale la locul de muncă?”.
„Mi-ar plăcea să aflu mai multe despre munca ta și cum ți se pare până acum.”
Manifestați un interes autentic. Arătați-le oamenilor că este bine să fie acolo unde sunt acum, arătându-vă în același timp interesat de aspirațiile, visele și pasiunile lor. Dacă persoana este fericită în munca sa actuală și nu urmărește niciun proiect secundar, străduiți-vă să vă bucurați sincer pentru ea.

2. Când veți avea copii?
Oamenii lipsiți de inteligență emoțională nu au idee că ceilalți au circumstanțe de viață diferite. Ei pun întrebări presupunând că toată lumea are același calendar, obiective și idei. Acest lucru este foarte problematic, mai ales în jurul conversației despre „copii”.

Sute de circumstanțe duc la răspunsul la această întrebare. Unele cupluri, femei sau persoane nu își doresc copii. Alții se luptă cu infertilitatea sau cu probleme de sănătate care complică perspectiva copiilor. Alții ar putea să se lupte în mod activ cu decizia de a avea sau nu copii. Indiferent, nu este treaba nimănui când sau dacă aveți sau nu copii.
Încearcă în schimb:

Nimic. Pur și simplu nu întrebați despre copii. Nu este cu adevărat treaba ta.
Dacă cineva aduce în discuție „copiii” de unul singur, prin toate mijloacele, arătați-vă interesat și puneți întrebări de follow-up. Dar, dacă nu se întâmplă asta, pur și simplu nu o faceți.

3. Ați luat/pierdut în greutate?
Această întrebare arată o lipsă totală de conștientizare. Majoritatea oamenilor care comentează despre greutate cred că fac un compliment, dar comentariile legate de aspect pot fi dăunătoare pentru stima de sine.

La fel ca la întrebarea „copii”, atât de multe circumstanțe contribuie la greutatea cuiva. S-ar putea să încerce cu adevărat să ia sau să piardă în greutate – dar este mult mai probabil ca aceștia să fi câștigat/pierdut greutate în mod natural, să aibă o afecțiune, să fi descoperit o nouă dragoste pentru exerciții fizice, să fi câștigat masă musculară, să se recupereze după o tulburare de alimentație sau să fie atât de deprimați încât să se lupte să se hrănească. Nu aveți nicio idee. Iar a lăuda pe cineva pentru pierderea (sau creșterea) în greutate atunci când trece prin circumstanțe dificile este incredibil de dureros și invalidant.

Mai mult, este probabil ca greutatea lor să nu se fi schimbat de fapt de când i-ați văzut ultima dată. Greutatea noastră corporală poate fluctua cu până la 2,5 kg pe zi – ceea ce înseamnă că putem să arătăm sau să ne simțim diferit doar pe baza balonării, a hidratării sau a stării intestinelor noastre.

Există atât de multe alte întrebări, mai semnificative, pe care le puteți pune. Spuneți-le oamenilor pe care îi iubiți că nu îi iubiți pentru greutatea lor, ci pentru caracteristicile interne care îi fac speciali.

Încearcă în schimb:

„Îmi place cât de optimist ești”.
„Ești o persoană atât de generoasă”.
„Apreciez foarte mult simțul tău al umorului”.

4. De ce nu te întâlnești/nu ești căsătorit?
Oamenii inteligenți din punct de vedere emoțional nu pun întrebări care încep cu „De ce nu ești….” Ori de câte ori întrebi acest lucru, insinuezi că cineva nu este acolo unde „ar trebui” să fie, iar răspunsul imediat al oamenilor este să devină defensiv. Acest lucru pregătește vacanța pentru frustrare.

Oamenii au termene diferite. Oamenii au circumstanțe de viață diferite. Și oamenii au preferințe diferite. Presupunând că toți oamenii 1) vor să se căsătorească sau 2) sunt pregătiți să se căsătorească este egocentric.

Încercați în schimb:

„Spune-ne mai multe despre relațiile din viața ta”.
„V-ați făcut noi prietenii recent?”.
„Cum este sistemul tău de sprijin?”
Cheia aici este să le arătați oamenilor că vă pasă de bunăstarea lor și că doriți să aibă relații, astfel încât să se simtă susținuți. A te simți susținut nu depinde de o relație romantică.

5. Câți bani câștigi în aceste zile?
Banii sunt un subiect tabu în general. Bineînțeles, diferite persoane au opinii diferite despre bani – și totuși, indiferent de opiniile tale, nu este util să ieși cu întrebări incomode și tranșante ca aceasta.

Încercați în schimb:

„Cum merge treaba la serviciu în aceste zile?”
„Ce alte poziții/proiecte vă pasionează?”.
Simțiți-vă liber să puneți întrebări de follow-up despre promovări sau despre spațiul de creștere în cadrul companiei, după cum vi se pare potrivit. Dar nu veniți direct și nu întrebați oamenii câți bani câștigă. Din nou, nu este treaba ta.

Ce trebuie reținut
Sărbătorile marchează o perioadă în care toată lumea este predispusă să primească întrebări indiscrete și intruzive. Nu fiți persoana care le pune. Creșteți-vă inteligența emoțională punând, în schimb, alte întrebări mai semnificative.

Oamenii inteligenți din punct de vedere emoțional înțeleg modul în care comentariile și întrebările lor îi afectează pe ceilalți. Ei știu cum să se angajeze în discuții de vacanță care construiesc relații, mai degrabă decât să le distrugă.

Pentru a fi mai inteligent din punct de vedere emoțional, întrebați despre hobby-uri, relații generale, proiecte de pasiune și aspirații. Complimentați caracteristicile interne ale celorlalți. În acest fel, puteți construi relații mai puternice în acest sezon de sărbători.

 

sursa articol:www.psychologytoday.com

sursa foto: pexels.com