NAȚIONALPOLITIC

ACORDUL politic va fi semnat JOI, 25 noiembrie

Acordul politic pentru guvernarea până în 2024 între PSD-PNL-UDMR și Minoritățile naționale va fi semnat joi, 25 noiembrie. Rotația va avea loc peste un an și jumătate, Nicolae Ionel Ciucă va conduce ca premier Guvernul de coaliție până pe data de 25 mai 2023, iar cel de-al doilea candidat, din partea PSD,  până la alegerile generale din 2024.

În cadrul Acordului politic sunt clarificate mai multe condiții pentru revocările posibile în cazul miniștrilor, ce a dus la ruptura coaliției precedente dintre PNL-USR-UDMR, precum și delimitarea clară a mandatelor celro doi premieri de la PNL și PSD până în 2024.

„Criza sanitară generată de pandemia COVID-19 a determinat efecte economice și sociale fără precedent. La aceasta s-a adăugat o criză energetică majoră și care se anunță de durată cu implicații economico-sociale grave. Anii succesivi de instabilitate climatică au un efect negativ important în ceea ce privește calitatea vieții. Pentru gestionarea și depășirea acestora este necesară constituirea, fără întârziere, a unei majorități parlamentare solide și învestirea unui guvern susținut de aceasta. Numai astfel se vor putea pune în aplicare, cu celeritate, soluțiile pentru rezolvarea acestor probleme cu care se confruntă azi România”, se arată în mesajul transmis de coaliția de guvernare PSD-PNL-UDMR și Minoritățile naționale.