INTERNAȚIONAL

Rusia și Ucraina își intensifică alerta militară prin exerciții de luptă

MOSCOVA/KYIV, 24 noiembrie (Reuters) – Rusia a organizat miercuri exerciții militare în Marea Neagră, la sud de Ucraina, și a declarat că trebuie să ascută gradul de pregătire pentru luptă al forțelor sale convenționale și nucleare din cauza intensificării activității NATO în apropierea granițelor sale.

Ucraina, care, împreună cu aliatul său Statele Unite, a declarat că este de părere că Rusia ar putea pregăti o invazie, a organizat propriile exerciții în apropiere de granița cu Belarus. citiți mai departe

Intensificarea activității militare de ambele părți vine după săptămâni de tensiuni crescânde care au sporit riscul unui război între cei doi vecini, chiar dacă Rusia neagă intențiile agresive, iar surse de informații occidentale au declarat pentru Reuters că nu consideră iminentă o invazie. citiți mai departe

Statele Unite și NATO și-au semnalat sprijinul pentru Ucraina în moduri pe care Moscova le consideră provocatoare, inclusiv prin manevrele navelor de război din această lună în Marea Neagră și prin livrarea de nave de patrulare americane către marina ucraineană.

Ministrul britanic de externe Liz Truss a declarat miercuri pentru Reuters că ar fi „o greșeală gravă din partea Rusiei” să atace Ucraina. citiți mai departe

Avioane de luptă și nave rusești au exersat respingerea atacurilor aeriene asupra bazelor navale și răspunsul cu lovituri aeriene în timpul unor exerciții militare desfășurate miercuri în Marea Neagră, potrivit Interfax.

Separat, agenția de știri l-a citat pe ministrul Apărării, Serghei Șoigu, care a declarat că necesitatea ca Rusia să își dezvolte în continuare forțele armate este dictată de „condițiile militare și politice complicate din lume și de activitatea tot mai mare a țărilor NATO în apropierea granițelor Rusiei”.

El a spus că sporirea capacităților forțelor armate, susținerea pregătirii de luptă a forțelor nucleare și consolidarea potențialului de descurajare non-nucleară se numără printre priorități.

Shoigu s-a plâns marți că bombardierele americane au repetat un atac nuclear asupra Rusiei din două direcții diferite la începutul acestei luni și s-a plâns că avioanele s-au apropiat prea mult de granița rusă, exerciții despre care Pentagonul a spus că au respectat protocoalele internaționale.

„OPERAȚIUNEA SPECIALĂ” UCRAINEANĂ

Ucraina a organizat miercuri ceea ce a numit o „operațiune specială” la granița cu Belarus, incluzând exerciții cu drone și exerciții militare pentru unități antitanc și aeropurtate.

Ucraina a desfășurat 8.500 de soldați suplimentari la granița sa cu Belarus, afirmând că se teme că va fi atrasă în criza migranților, în urma căreia Uniunea Europeană a acuzat Minskul că aduce cu avionul persoane din Orientul Mijlociu și le împinge să intre în Polonia vecină. Belarus neagă că ar fi încurajat criza. citeste mai departe

Kievul se teme, de asemenea, că granița cu Belarus, un aliat apropiat al Rusiei, ar putea fi folosită de Rusia pentru a organiza un atac militar.

Șeful serviciilor de informații militare ucrainene a declarat pentru publicația Military Times în acest weekend că Rusia are peste 92.000 de soldați masați în jurul granițelor Ucrainei și că se pregătește pentru un atac până la sfârșitul lunii ianuarie sau începutul lunii februarie.

Moscova a respins astfel de sugestii ca fiind incendiare, a declarat că nu amenință pe nimeni și și-a apărat dreptul de a-și desfășura trupele așa cum dorește.

Surse de informații, diplomați și analiști spun că Moscova ar putea folosi escaladarea tensiunilor cu Ucraina ca parte a unei strategii mai largi pentru a exercita presiuni în Europa, inclusiv prin susținerea Belarusului în criza migranților și prin folosirea influenței sale ca principal furnizor de gaze al continentului pentru a face presiuni în vederea aprobării rapide a reglementărilor pentru noul său gazoduct Nord Stream 2 către Germania.

„Se simte… mai mult ca o altă piesă de pârghie coercitivă pe care rușii o îngrămădesc în această situație strategică din Europa de Est”, a declarat Samir Puri, cercetător senior în domeniul războiului hibrid la Institutul Internațional pentru Studii Strategice.

„S-ar putea să aibă valoare doar în acest sens, mai degrabă decât să fie urmată de o invazie pe scară largă, care ar fi dezastruoasă din punct de vedere politic pentru Putin”.

 

sursa articol: reutres.com

sursa foto:pexels.com