INTERNAȚIONAL

Va scădea prețul petrolului prin publicarea de către Biden a rezervelor de petrol? Experții spun că este puțin probabil

Este puțin probabil ca americanii să vadă o scădere semnificativă a prețurilor la benzină imediat după decizia administrației Biden de a elibera 50 de milioane de barili de petrol din rezerva națională.

Cu toate acestea, sunt deja în joc mai mulți factori care ar putea duce la scăderea prețurilor.

Casa Albă a anunțat marți dimineață eliberarea a 50 de milioane de barili din Rezerva Strategică de Petrol (SPR). Anunțul a fost făcut de comun acord cu Coreea de Sud, China, Japonia, India și Marea Britanie, care vor elibera, de asemenea, petrol din propriile rezerve strategice.

Creșterea prețului țițeiului și, într-o oarecare măsură, a prețului benzinei, și-a încetinit deja ascensiunea pe fondul negocierilor din ultimele săptămâni, a declarat Tom Kloza, cofondator al Oil Price Information Service, pentru The Hill.

„Între Ziua Recunoștinței, și Ziua Cârtiței, în mod normal, vedeți prețurile la benzină să scadă, pentru că, în esență, cererea scade la aproximativ 2 milioane de barili pe zi mai puțin decât ar fi în timpul verii”, a adăugat Kloza.

„Cred că ne așteptăm la poate 60 până la 75 de zile în care vom oscila un pic mai jos”, a adăugat el, precizând că atât o prăbușire abruptă, cât și o creștere bruscă sunt puțin probabile.

Patrick De Haan, șeful departamentului de analiză petrolieră de la GasBuddy, a declarat pentru The Hill că prețul petrolului era deja în scădere înainte de anunțul de marți și că și alți factori au contribuit la o reducere. Unul dintre cei mai importanți, a spus el, a fost creșterea numărului de cazuri de coronavirus în Europa, ceea ce crește probabilitatea unor noi restricții de călătorie sau a unor închideri care ar reduce cererea.

„Acestea fiind spuse, cred că automobiliștii vor începe foarte curând, în următoarele câteva zile, să vadă prețul mediu național al benzinei scăzând și ar putea scădea între cinci și 15 cenți pe galon în următoarele una sau două săptămâni, și potențial mai mult”, a spus el.

Totuși, acest lucru nu este garantat, deoarece înainte ca anunțul să fie oficial, prețul petrolului era mai mic, la aproximativ 76 de dolari pe baril, iar „acum că anunțul a fost făcut, se pare că piața petrolului reacționează cu o oarecare dezamăgire”, a spus el.

Un alt factor potențial, a spus De Haan, este creșterea bruscă a numărului de călătorii și a cererii de benzină care va însoți vacanța de Ziua Recunoștinței din această săptămână.

„Cred că faptul că urmează Ziua Recunoștinței este o parte din motivul pentru care stațiile de benzină nu au început încă să transmită scăderile de prețuri, deoarece știu că milioane de americani vor pleca la drum”, a spus el. „Deci cred că au un stimulent pentru a nu transmite imediat scăderile, știind că una dintre cele mai aglomerate zile de călătorie din an este la doar 24 de ore distanță.”

Pe măsură ce cererea continuă să se recupereze la nivelurile de dinaintea pandemiei, a spus Kloza, primăvara anului viitor ar putea aduce o altă creștere bruscă, din cauza faptului că „suntem puțin în spatele mingii opt în ceea ce privește rafinarea din SUA”.

„Nu este vina administrației Biden, nu este vina administrației Warren Harding, este doar natura fiarei”, a adăugat el.

Republicanii au dat vina pe măsurile administrației Biden, cum ar fi anularea conductei Keystone XL și înghețarea, care a luat sfârșit de atunci, a noilor contracte de închiriere de petrol și gaze pe terenurile federale, pentru prețul gazelor, dar Kloza a spus că realitatea este mai complicată, menționând că conducta Keystone nu ar fi produs suficient pentru a afecta oferta până în acest moment.

„Pentru șoferii care se întreabă dacă prețurile la benzină vor scădea ca urmare a eliberării SPR în SUA, realitatea este că acest lucru s-ar putea să nu se întâmple deloc, sau doar cu un decalaj semnificativ”, a declarat Lefteris Karagiannopoulos, senior media relations manager la Rystad Energy, într-o notă de piață marți dimineață.

Eliberarea, a precizat el, se va face în barili de țiței, ceea ce va afecta oferta de benzină doar dacă va determina rafinăriile să producă mai mult. Acest lucru, a spus el, „s-ar putea întâmpla doar cu un decalaj și în cazul în care marjele se îmbunătățesc în timp ce rafinăriile se așteaptă ca cererea de benzină să evolueze pozitiv pe termen scurt”.

Impactul inițial asupra prețurilor al eliberării SPR va fi probabil „nu atât de mare”, a declarat Antoine Halff, cercetător senior adjunct la Columbia University Center on Global Energy Policy.

În cadrul unei conferințe de presă de marți, secretarul pentru Energie, Jennifer Granholm, a dat vina pe partea de industrie pentru această criză, spunând că „industria petrolului și a gazelor naturale are contracte de închiriere pe 23 de milioane de acri de terenuri publice pe uscat și în larg”.

„Au fost emise peste 9.500 de permise care nu sunt folosite. În același timp, industria energetică face profituri enorme. Acestea au revenit la un nivel superior celui de dinainte de începerea pandemiei”, a adăugat ea.

Cu toate acestea, Halff a precizat că această utilizare a SPR este fără precedent, în sensul că nu există o întrerupere a aprovizionării sub forma unui război sau a unui dezastru major precum uraganul Katrina. În schimb, eliberarea este menită să funcționeze ca o formă de gestionare a prețurilor.

„Nu este perfect și s-ar putea să nu-și facă cu adevărat treaba, dar vorbește cu adevărat despre un nou tip de problemă pe piață, dacă stocurile comerciale și oferta nu sunt suficiente pentru a echilibra suișurile și coborâșurile cererii de petrol”, a adăugat el.

Din cele 50 de milioane de barili care urmează să fie eliberate, 32 de milioane vor fi în cele din urmă reintroduse în rezerve, în timp ce restul de 18 milioane reprezintă o accelerare a unei vânzări deja autorizate de Congres.

Separat, Biden a cerut, de asemenea, Comisiei Federale pentru Comerț o investigație pentru a stabili dacă companiile petroliere s-au implicat în coluziune ilegală privind prețurile.

sursa articol: thehill.com

sursa foto:wikipedia.com