ACTUALITATEULTIMA ORĂ!

Colegiul Național Militar ,,Ștefan cel Mare” implineste 97 de ani

În fiecare noiembrie tomnatic, cu începuturi de teză şi de post, ne oprim o clipă locului şi timpului, pentru a ne aminti… că acum mulți ani în urmă, 97 de data aceasta, în Cernăuţii Bucovinei, căpăta existenţă Liceul Militar „Ştefan Cel Mare”.
De atunci încoace, prin băncile şcolii cu uniforme albastre, au trecut zeci de promoţii şi mii de absolvenţi. Ei reprezintă Liceul Militar împrăștiat în mii de suflete, care au dus, cumva, mai departe spiritul şcolii noastre bucovinene, pretutindeni în ţară.
Aducem cu această ocazie un omagiu tuturor muşatinilor, care s-au dovedit militari de nădejde ai oştirii noastre, precum şi tuturor celorlalţi absolvenți-medici, absolvenţi ingineri,ori profesori, absolvenți muncitori, bunici, părinţi şi fii, care şi-au petrecut cu onoare încercările vieţii, contribuind fiecare, în fel propriu, la acest edificiu spiritual şi cultural, unic în felul său, care este România de astăzi.
Iară noi, noi muşatinii prezentului, în grad, funcţie, profesie şi vocaţie, să ne simţim mândri că suntem continuatorii acestei şcoli a vieţii, care s-a dovedit de multe ori excepţională, şi nu de acum 2-3 ani, ci mult mai de dinainte, pe când se potcovea puricele cu oca de fier, iar la catedră vorbea eminescologul Augustin Z.N. Pop sau profesorul Dan Căpitan, ori Teodor Cîmpan sau alt Teodor… Hrimiuc, iar comandanţii noştri, pe-atunci elevi, tremurau de emoţie prin bănci la gândul că urmau să fie ascultaţi. Oricum astăzi sunt „ascultaţi” de toţi ceilalţi. La mulți ani, drag colegiu!
Holurile tale încă răsună de ecoul bucuriilor şi tristeţilor cuprinse în programul orar, spaţiile exterioare vibrează încă de ritmul paşilor de defilare, îndelung exersaţi, mai cadenţat altădată şi mai discret în prezent.
La mulţi ani, drag colegiu!… Suntem un izvor nesecat de pasiune, talent, cuvinte şi imagini, care aşteaptă să fie descoperit, şcolit şi îndrumat. Şi care va căpăta lumină şi adevăr, dar nu prin comandă sau ordin de zi, ci mai simplu, mult mai simplu, ascultând gândurile tăcute ale celuilalt.
Iar restul o să vină de la sine-apoi.
La mulţi ani!
Colegiul Naţional Militar „Ştefan Cel Mare”.
Câmpulung Moldovenesc, noiembrie, 25, 2021
Foto: Laurențiu Sbiera
sursa: facebook