ACTUALITATE

Protest al sindicatelor poliţiştilor, poliţiştilor de frontieră şi angajaţilor Penitenciarului

Aproximativ 20 de angajaţi ai Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ), ai Serviciului Teritorial al Poliţiei de Frontieră şi ai Penitenciarului Botoşani au participat, joi, la un protest în Piaţa Revoluţiei din municipiul Botoşani.

Acţiunea a fost organizată de Sindicatul Poliţiştilor şi Personalului Contractual din cadrul IPJ Botoşani, Sindicatul Poliţiştilor din România ‘Diamantul’, Sindicatul Naţional al Poliţiştilor de Frontieră şi Sindicatul Naţional al Poliţiştilor de Penitenciare, nemulţumirile fiind legate de ‘nivelul scăzut’ al salariilor din sistemul de ordine publică şi siguranţă naţională şi de ‘aplicarea defectuoasă a Legii salarizării în sistemul bugetar’. Ieșirea în stradă a fost determinată de înghețarea salariilor personalului din familia ocupațională apărare, ordine publică și securitate națională, dar și de o sumedenie de alte probleme din sistem legate de deficitul grav de personal, suprasolicitarea la locul de muncă, condițiile improprii de muncă, uniforma neadecvată exercitării atribuțiilor de serviciu pentru cei din neoperativ, dar și acordarea diferențiată a unor sporuri pentru polițiștii care desfășoară aceeași muncă. Protestatarii au programat, vineri, un nou protest în faţa Instituţiei Prefectului.

Protestul a durat o oră, interval în care polițiștii, care au venit cu portavoce, cu vuvuzele, dar și cu pancarte conținând caricaturi, și-au manifestat nemulțumirea și față de discriminarea la care sunt supuși față de celelalte categorii ocupaționale și au scandat „Rușine! Rușine!” la adresa guvernanților. „Nu avem nimic cu celelalte categorii profesionale pentru că noi nu cerem nimic în plus – cerem doar aplicarea legii. Protestul de astăzi este una din primele reacții, polițiștii aflându-se la capătul răbdării. În cazul în care revendicările nu vor fi soluționate favorabil, suntem hotărâți să continuăm acțiunile de protest în paralel cu alte măsuri”, a adăugat Bogdan Tudosă. Sindicaliștii spun că s-a ajuns la proteste de stradă întrucât după pichetările de la începutul anului și marșul de protest din primăvară, reprezentanții Ministerului Afacerilor Interne au refuzat să discute cu sindicaliștii, tratând cu dezinteres problemele ridicate de angajați. „A lipsit total dialogul social. Nu au venit niciodată să vorbească cu noi, deși noi am trimis de fiecare dată lista cu problemele existente și notele de revendicări”, a mai punctat Bogdan Tudosă.

O delegație a sindicaliștilor formată din Cătălin Corneanu, Bogdan Tudosă, Dan Radu și Dan Florin Andrici, liderii organizațiilor sindicale, a participat la o rundă de discuții cu prefectul județului, Dan Nechifor, care a luat act de lista de revendicări.

„Este vorba despre deficitul grav de personal în urma căruia a rezultat suprasolicitarea polițiștilor la locul de muncă, condițiile improprii de muncă, mai ales în mediul rural unde nu există grupuri sanitare, uniforma neadecvată exercitării atribuțiilor de serviciu pentru polițiștii din neoperativ și acordarea diferențială a unor sporuri pentru polițiști care desfășoară aceeași muncă”, a spus prefectul Dan Nechifor,potrivit monitorul de botosani.